Falafel uten løk og hvitløk


Hjemmelaget falafel er fantastisk godt og veldig anvendelig. Nyt dem i nistepakken sammen med pitabrød. Eller som kosemat kun sammen med dipp. Falafel er et supert tilskudd til sommerens festbord.

Når jeg skal lage vegansk mat, finner jeg ofte inspirasjon fra land som har lange tradisjoner i å lage smaksrik, sunn og proteinrik vegetarmat. Denne gangen er inspirasjonen hentet fra midtøsten.

Falafel er velkjent gatemat i midtøsten og Nord Afrika. Men serveres også som hovedmåltid både til lunsj og middag. Noen ganger serveres de i pitabrød sammen med salat og ulike grønnsaker. Gjerne toppet med en frisk og deilig youghurtdressing. Andre ganger spises de sammen med Tabouleh, som er en blandet salat med bulgur eller couscous.

Hummus og Tahinidressing er et godt akkompagnement til falafel. Og du finner de fast på et mezebord, som er midtøstens versjon av et tapas.

Som regel lages falafel av tørkede kikerter som bløtlegges 8 – 10 timer, men som ikke skal kokes. Denne metoden gir bollene en fastere konsistens som gjør at de ikke faller fra hverandre under steking. Men de må stekes i godt med olje i ca. 5 min.

 

Du kan selvsagt bruke kokte kikerter som du kjøper på boks. Men da får bollene en mykere konsistens, og blir vanskeligere å steke, fordi de lett kan miste fasongen.

I denne veganske versjonen har jeg byttet ut løk med stangselleri, og hvitløk er byttet ut med ingefær. Hvis du ønsker å bruke løk og hvitløk kan du beregne 1 gul løk og 3 – 4 fedd hvitløk.

 

Dette trenger du til 4 personer:

  • 250 g tørre kikerter som du bløtlegger over natten (8 – 10 timer). Dette gir deg ca 600 g ferdig bløtlagte kikerter (hvis du bruker kikerter fra boks vil sluttresultatet bli annerledes – se hva jeg skriver om det i teksten ovenfor)
  • 3 cm ingefær, skrelt og kuttet i biter
  • 3 stilker stangselleri, skrelt og finhakket
  • 4 vårløk
  • 1/2 – 1 chilli, gjerne grønn, finhakket
  • 1/2 potte frisk persille (50 g)
  • 1/2 potte frisk koriander (50 g)
  • 2 ts salt
  • 2 ts pepper
  • 3 ts spisskummen
  • 2 ts bakepulver
  • Sesamfrø
  • Sosikkeolje til steking

 

Sånn gjør du:

  • Hell bløtevannet av kikertene, og skyll dem godt i kalt, rennende vann. Spre de utover et kjøkkenhåndkle og la de renne godt av. Det er viktig å få bort så mye vann som mulig.

 

  • Stek den finkuttede stangsellerien myk i litt nøytral olje, f.eks. rapsolje
  • Kjør kikerter, stangselleri, ingefær, vårløk, persille, koriander og chilli i en kjøkkenmaskin, til massen får en fin og litt fast konsistens.
  • Bland inn de andre ingrediensene. Smak til om du trenger mer salt. Sett deigen kalt i 15 – 20 min. De holder seg godt i kjøleskap, så du kan lage bollene ferdig god tid før du steker dem.

 

  • Form boller av deigen med en spiseskje eller isskje. Pass på at de blir like store. Da blir det enklere å få de jevnt stekt.
  • Ha sesamfrø på en tallerken og rull bollene i frøene.

 

  • Ha en god klunk olje i en kjele. La oljen bli god og varm.
  • Skru ned temperaturen på ovnen til middels varme.
  • Frityrstek bollene til de blir gyllenbrune. Ikke ha for mange i kjelen av gangen. Snu dem flere ganger i løpet av steketiden. De bør steke i rundt 5 min.

 

Server bollene varme sammen med Tabouleh, Hummus og Tahinidressing. Som avslutning på måltidet passer det så godt med Vannmelonsalat.

1 kommentar

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg