Brune pinner

fullsizeoutput_3c1a

Kjært barn har mange navn sies det. Og kjære kaker har mange oppskrifter. Er ikke det fint? Hvordan en grunnoppskrift kan utvikle seg, så hver familie får sin helst spesielle vri, på en tilsynelatende kjedelig og brun kake? Noen hemmeligheter er det verd å ta vare på. De skaper tradisjoner, samhørighet og ikke minst glede.

Men noen ganger finnes det glede i å dele en hemmelighet også. Så den kan vokse, inspirere og bety noe for mange.

Brune pinner. Et litt kjedelig navn kanskje? Men navnet skjemmer ingen. For disse kakene er smaksrike, krydret med sjokolade, vanilje og kanel. Den sprø overflaten er drysset med deilig perlesukker, og søt sirup gir dem et akkurat passe seigt indre.

Her er min til nå “hemmelige” oppskrift på julens brune pinner. Håper du liker dem? Og kanskje du gjør din lille vri med dem? Kanskje et dryss med hakkede mandler? Kanskje du ikke vil ha sjokoladesmak? Og bare la kanel og vanilje gi smak? Det er helt opp til deg

DETTE TRENGER DU

Av denne oppskriften pleier jeg å få ca 60 kaker.

180 g sukker

200 g smør

1 eggeplomme

2 ss lys sirup

300 g hvetemel

3 ss bake kakao

1 ts kanel

1 ts vaniljesukker

1 ts natron

1 eggehvitte

perlesukker

FREMGANGSMÅTE

Begynn med å kjøre sukker og smør hvitt i en kjøkkenmaskin, gjerne med K-spade.

Tilsett eggeplommen, deretter sirup, og rør det hele godt sammen.

Bland alt det tørre, og tilsett i deigen.

Bland alt godt sammen på middels hastighet.

Dekk deigen med plastfolie og sett den i kjøleskap i minst 30 min.

Dekk to stekebrett med bakepapir. Forvarm ovnen til 180*C, over- og undervarme.

Del deigen inn i fire emner som du former til pølser.

Legg to pølser på hvert brett og trykk dem flate, ca 1 cm.

Brune pinner klar til å stekes

Pensle med eggehvite og strø over perlesukker.

Stek ett brett av gangen i 10 min. Skjær pølsene på skrå med en gang du har tatt dem ut av ovnen. La de avkjøles i noen minutter før du forsiktig løfter de over på en rist hvor de får avkjøle seg helt.

Kakene trives best i en tett kakeboks, hvor de holder seg i flere uker.

Her er jeg på FACEBOOK og INSTAGRAM På Snapchat: lykkeligdep

Julens enkleste bakst

fullsizeoutput_3c0b

Disse kakene ser kanskje ikke så vakre ut, men de smaker nydelig. Og noen ganger er det befriende å bake kaker som ikke skal være så forseggjorte , som ikke tar lang tid og som er superenkle å lage.

Disse kakene får bein å gå på så fort de er ute av ovnen. Sønnen min digger dem sammen med iskald melk eller varm sjokolade. Og han får lov til å spise så mange han vil, for det er jo så enkelt å lage flere.

Dette trenger du:

250 g smør (melange) romtemperert

330 g hvetemel

110 g melis

1 egg til pensling

Perlesukker

Og slik gjør du:

Kna ingrediensene sammen i en bolle. Jeg bruker hendene, men du kan bruke en bakemaskin hvis du vil. Bruk da K-vispen og la maskinen gå på lav hastighet.

Del deigen inn i to deler som du former til to pølser. Legg deigpølsene i kjøleskapet i ca 30 min.

Forvarm ovnen til 175*C. Dekk to bakeplater med bakepapir.

Ta deigen ut av kjøleskapet og skjær 1/2 cm tykke skiver ut av pølsene.

IMG_1842.jpg

Legg skivene på bakeplatene. Pisk egget sammen før du pensler skivene med det. Dryss perlesukker over dem.

Stek kakene i ca 10 min.

fullsizeoutput_3bf6

Her er jeg på FACEBOOK og INSTAGRAM På Snapchat: lykkeligdep

Mormors hjemmelagde surkål

fullsizeoutput_3c03

Hjemmelaget surkål blir alltid servert til juleribben hos oss. Det er så enkelt å lage og smaker så mye bedre enn den du kjøper. Jeg synes også det er så fint når en oppskrift går i arv gjennom generasjoner. Det er jo litt av det julen dreier seg om synes jeg. Familie, tradisjoner og at den nye generasjonen lærer av den eldre.

Min mormor hadde lært å lage surkål av sin svenske mor. Og jeg er så stolt av å kunne dele den med dere. Den blir fantastisk god. En frydefull harmoni av sødme fra epler og honning, syrlighet fra eplejuice og eddik og den lille spissen som karven gir.

1 stort hode hvitkål

1 løk

4 epler

2 ss meierismør

5 dl eplejuice

4 ss honning (jeg bruker Akasie honning)

1/2 ts spisskummen

2 ss karve

1 ts salt

1 ts nykvernet sort pepper

4 ss 7% hvit eddik (smak deg frem til hvor mye som passer deg og din familie)

1 liten øse med sjy fra ribben

Begynn med å dele hodekålen i to, så i 4 deler og til slutt 6 deler. Finsnitt de 6 båtene til passelig lange surkålstrimler. Har du en mandolin kan du bruke den å snitte med. Den harde stilken tar du ikke med.

Skrell eplene og kutt dem opp i biter og finhakk løken.

Smelt smøret i en kjele. Surr løken blank og myk i smøret. Tilsett spisskummen, rør det hele sammen, før du tilsetter kålen. Ha karve, 1 ts salt og 1 ts kvernet pepper. Hell eplejuicen i og la det hele få et oppkok.

Skru ned varmen og la surkålen stå og putre i ca 45 min. Innimellom vrir du litt på kjelen så alt faller litt sammen. Etter 20-25 min rører du det hele litt godt rundt.

Sjekk konsistensen på kålen for å se når den begynner å bli myk og litt lysbrun på farge. Det skjer som regel etter 30 min. Da tilsetter du honningen, rører det hele godt sammen, før du smaker til med eddik.

Til slutt blander du inn en liten øse med ribbesjy. Smak så til med eventuelt mer eddik og honning, salt og pepper. Stol på dine egne smaksløker. Her er det ingen fasit. Bare vær litt forsiktig når du justerer smaken. Tilsett alltid litt og litt av gangen.

Her er jeg på FACEBOOK og INSTAGRAM På Snapchat: lykkeligdep

Rosenkål i ny, smakfull drakt

fullsizeoutput_3bcd

Noen ganger kan det være vanskelig å finne på noe å servere ved siden av kjøtt eller fisk. Og ofte tyr man til det kjente og vante, som kokte grønnsaker eller en blandet salat. Men noen ganger savner jeg noe nytt og godt som kan overraske smaksløkene.

Jeg må også innrømme at jeg fra jeg var liten har hatt et litt anstrengt forhold til rosenkål. Som oftest fikk jeg den servert litt overkokt, mer grå enn grønn i fargen og litt vassen i konsistens.

Rosenkål er fantastisk næringsrik. Stappfull av vitamin C og K, fiber, kalium og omega3-fettsyrer er den en supergrønnsak som vi alle burde spise mye mer av.

Derfor har jeg laget denne smaksrike sideretten med rosenkål som passer like godt til ribbe eller en kjøttfull gryterett, som til viltkjøtt, kylling eller kalkun. Den smaker fantastisk ved siden av ovnsbakt laks, kokt torsk eller stekt sei.

1 pakke frisk rosenkål

1 ss nøytral olje (rapsolje)

100 g bacon

1 mellomstor løk

2 fedd hvitløk

1 chilli

100 g sjampinjong

2-3 ss rødvinseddik

2 ss honning (gjerne Akasie honning)

2 ss vann

Salt og pepper

Begynn med å rense rosenkålen. Jeg pleier å fjerne brune og stygge blader, og kutte bort den litt brune biten som sitter igjen ved stilkfestet. Del rosenkålene i to. De aller minste kan du la være hele. Skyll dem i kalt vann og tørk dem lett med et kjøkkenhåndkle.

Finhakk løken, kutt soppen i fine skiver på langs, finhakk chillien og fjern frøene og frøstengelen hvis du ikke vil ha retten så sterk. Kutt baconet i passe skiver.

Ha oljen i en stekepanne og la pannen bli god og varm. Sprøstek baconet på middels varme. Legg så rosenkålbitene, med kuttsiden ned, i pannen og stek i 5 min så rosenkålbitene får en litt gyllen farge. Pass på varmen så retten ikke blir svidd.

Tilsett så løk, pressed hvitløk, chilli og sjampinjong. Bland alt godt og la det hele surre i 5 min.

Tilsett rødvinseddik, honning og vann. Bland godt og smak til med salt og pepper.

Her er jeg på FACEBOOK og INSTAGRAM På Snapchat: lykkeligdep

Julekrydret ribbe med sprø svor

Det finnes utrolig mange måter å tilberede ribbe på. Variasjonene går i valg av krydder, med og uten marinering, damping av svoren før steking, uten damping av svoren og så varierer det i hvor lenge man steker ribben. 

Akkurat nå, før jul, er det den tradisjonelle ribben jeg har konsentrert meg om. Så i denne omgang har jeg styrt unna den asiatiske måten å krydre og tilberede på. Jeg har også styrt unna kraftige smaksettere som hvitløk og chilli, selvom det er fantastiske til ribbe.

Noen velger å kun krydre ribben med salt og pepper. Jeg pleier å blande mitt eget julekrydder som består av: 

Julekrydder til ribben

4 ts salt

1 ts nykvernet sort pepper

1 strøken ss malt ingefær

1 strøken ss malt nellik 

(eller du kan stikke hele nellik i mellom rutene i svoren)

1 ts malt stjerneanis

1 ts kanel

1 ts muskat

Hvis ikke ribbesvoren er rutet, gjør du det nå. Det er viktig at du bruker en veldig skarp kniv. En tapetkniv (Stanley kniv) gjør jobben helt strålende godt. Pass på at du bare skjærer gjennom flesket, og ikke i kjøttet. Størrelsen på rutene bør være ca 1cm x 1 cm.

Bland krydderne godt sammen og gni inn hele ribbe, også svorsiden, med blandingen. La ribben ligge i kjøleskapet 1-2 døgn så krydderet trekker godt inn i kjøttet. 

For å få en smaksrik sjysaus pleier jeg å la grønnsaker steke sammen med ribben i pannen.

Grønnsaker til sjyen

2 gule løk, finhakket

3 gulrøtter i biter

1 sellerirot i biter

1 persillerot i biter

1 liter kokende vann

Forvarm ovnen til 180*C, gjerne med varmluft, det går fortere. Men ribben skal stekes med bare over- og undervarme. 

Legg alle de kuttede grønnsakene i en dyp, ildfast form. Legg ribben over grønnsakene med svorsiden ned. Hell det kokende vannet over grønnsakene i formen. 

Sett formen midt i ovnen. Husk at nå skal ovnen stå på over- og undervarme. La ribben steke i 1 time. Pass på at ikke alt vannet damper bort. Hvis det er nødvendig, tilsetter du mer vann underveis. 

Etter 1 time tar du formen ut av ovnen og snur ribben med svorsiden opp. Nå er det viktig at ribben ligger så jevn som mulig slik at svoren blir jevnt stekt. For å rette ut ribben kan du legge en ball med aluminiumsfolie under den. Sett formen inn i ovnen igjen og stek den i 1 time. Fortsett å følge med i tilfelle du må etterfylle med vann. 

Hvis det ikke ser ut som om svoren blir sprø kan du sette ovnsdøren litt på gløtt slik at luften i ovnen sirkulerer bedre. Eller du kan skru varmen opp til 230*c med ovnsdøren litt på gløtt. Nå må du følge godt med så den ikke svir seg. Dette går fort så du må ikke gå gra den nå. 

Hvis du har varmluft og grillelement i ovnen kan du sette på det samtidig som du skrur opp varmen. Da skal ikke ovnsdøren stå på gløtt. Og du må passe på hele tiden så svoren ikke svir seg. 

Det kan også hende at noen deler av svoren ser fin ut, mens andre deler trenger å bli litt sprøere. Da kan du dekke til de fine bitene med aluminiumsfolie slik at bare de ikke sprø bitene blir grillet. 

Når ribben er ferdig tar du den ut av ovnen og legger den over på et skjærebrett. La den få ligge å hvile i ca 10-15 min før du deler den i serveringsstykker. 

I mellomtiden siler du sjyen gjennom en sil i en kjele. Sikt 2 ss hvetemel inn i sjyen mens du visper. La sjysausen få et lite oppkok og smak til med eventuelt litt mer salt og pepper.