Knasende sprø og luftig ciabatta

Kan du tenke deg noe bedre enn dampende ferskt, nybakt brød? Et deilig måltid i seg selv, men også så uendelig anvendelig, fordi det passer så godt ved siden av så og si alle andre retter. Jeg synes det er så vakkert å tenke på, at alle land og alle kulturer, har brød som en viktig del av sin matkultur. Brød har i tusenvis av år vært grunnpilaren i menneskers daglige kosthold. “Gi oss i dag vårt daglige brød” heter det i bønnen “Fader vår”. Men også i andre fortellinger i Bibelen spiller brødet en viktig rolle. Som for eksempel da Jesus deler den første nattverden med sine disipler, hvor brødet symboliserer hans legeme. I andre kulturer, og trosretninger, inngår også brødet som en viktig del av seremonier og høytider, som i jødedommen når de feirer Sabbat, sjavout (pinse) og pesach (påske).

Det finnes utallige oppskrifter på brød verden over. Men fellesnevneren er de grunnleggende råvarene; mel, vann og gjær. Og det finnes ulike måter å bearbeide råvarene til brød på. Jeg synes den prosessen som gjær setter i gang er fascinerende. Råvarene begynner å leve og forandre struktur når gjæren tilsettes.

I denne oppskriften på ciabatta, bruker jeg som oftest kun salt i tillegg til mel, vann og gjær. Men det hender at jeg tilsetter litt tørket oregano i deigen. Supergodt ved siden av tomatsuppe eller ved siden av en blandet salat.

Du velger selv om du vil lage hele brød eller rundstykker.

Antall brød: 10 brød eller ca. 20 rundstykker

Vanskelighetsgrad: lett

Dette trenger du:

1 kg hvetemel

1/2 pakke gjær (fersk eller tørr)

7 dl fingervarmt vann (pass temperaturen for å få best resultat. 37* for fersk gjær, tørrgjær tåler opp mot 40*)

2 ts salt

Hvis du bruker tørrgjær, ha hvetemel og tørrgjær i en bakebolle. La mikseren gå på lav hastighet mens du tilsetter vannet i en jevn stråle. Når alt vannet er blandet inn, skrur du opp tempoet på mikseren og lar deigen bli eltet i 10 min.

Velger du å bruke fersk gjær, rører du den ut i vannet før du tilsetter vannet i melet.

Denne deigen er løs og du må ikke falle for fristelsen å tilsette mer mel fordi du tror den er for løs. Jeg lover, den er ikke det.

Etter 10 min elting tilsetter du saltet og elter videre i 3 min.

Nå skal deigen heve i 45 min på et lunt og varmt sted. Dekk bollen med plastfolie. Lukk alle dører og vinduer for trekk vil ødelegge heve prosessen. 

Kle 2 stekebrett med bakepapir. Fordel deigen på de 2 brettene. Spre hvetemel over deigen, mens du bruker hendene til å skyve og dytte deigen utover så den dekker platen. Blir nesten som å lage en pizza. Dekk platene med et kjøkkenhåndkle og la deigene etterheve i 30 min.

Forvarm ovnen til 230* med varmluft.

Bruk en skarp kjøkkenkniv å skjær opp deigen på hver enkelt plate i enten 10 firkanter (skjær 4 vertikalt og 3 horisontalt) til rundstykker, eller del deigen opp til 5 brød (skjær 4 vertikalt)

Stek ett brett av gangen i ca. 15 min. Alt etter hvor effektiv ovnen din er. Følge med under stekingen. Sjekk etter 10 min og vurder om de trener 2 eller 5 min mer. Du kan sjekke om brødene er gjennomstekt ved å stikke en strikkepinne eller lignende i brødet og se om det henger deig på pinnen når du trekker den ut. Avkjøl brødene litt på en rist før servering.

Her er jeg på FACEBOOK og INSTAGRAM På Snapchat: lykkeligdep

Hjemmelaget tomatsuppe med Tortelloni fylt med ricotta og spinat

En fyldig, smakfull og mettende tomatsuppe er enkelt å lage selv. Det tar omtrent like lang tid som å lage en posesuppe. Og så smaker det så mye bedre. Du kan gjerne ha makaroni i suppen hvis du foretrekker det, men jeg synes det er godt med fylte pastaputer. I dag kjøpte jeg ferdiglagde, ferske tortelloni fylt med ricotta ost og spinat.

Antall porsjoner: 8-10

Vanskelighetsgrad: lett

Tid: ca. 20 min

Du trenger:

1 pakke fersk tortelloni

2 mellomstore gule løk, finhakket

3 fedd hvitløk, finhakket

1 chilli (fjern frøene og strengen frøene er festet i hvis du ikke vil ha suppen så sterk), finhakket

2 ss rapsolje til steking

3 bokser hermetiske tomater (gjerne den som er tilsatt oregano og basilikum)

1 boks kidneybønner

1 l grønnsaksbuljong (2 terninger grønnsaksbuljong til 1 l vann)

1 ts sukker

salt og pepper

Ha oljen i en kjele. Surr løken blank og myk. Den skal ikke bli brun. Tilsett hvitløk og chilli og la det surre med. Du regulerer mengden hvitløk og chilli etter din egen smak. Ha i tomatene, bønnene og grønnsakbuljongen. Smak til med sukker, salt og pepper. Du kan gjerne ha i litt oregano eller timian hvis du bruker tomater uten krydder. Kok opp og la suppen putre i ca 10 min.

Mens suppen småkoker gjør du klar pastaputene. Kok opp rikelig med vann i en kjele. Ha tortellonien i det kokende vannet og la dem koke i 2 min. Hell av vannet.

Jeg pleier også å servere ferske baguetter eller ciabatta ved siden av. De smaker best hvis de får en liten tur i ovnen så de blir varme.

Når suppen er ferdig kjører du en stavmikser gjennom den til den blir jevn og fin. Hvis du synes suppen blir for tykk, tilsetter du mer vann eller buljong. Smak til med salt og pepper.

En klatt med rømme passer godt til tomatsuppe. Aioli (hvitløkmajones) er et veldig godt alternativ til smør på brødet du serverer og smaker kjempegodt til.

Her er jeg på FACEBOOK og INSTAGRAM På Snapchat: lykkeligdep

Smaksrik vegetar lasagne

Ett par ganger i uken synes jeg det er deilig med en vegetar rett til middag. Jeg har etterhvert noen favoritter blant de oppskriftene jeg har prøvd ut. Og denne smaksrike vegetar lasagnen er en absolutt favoritt. De fleste som jeg har servert den til, synes også den er overraskende god. Også barn. Noen tror kanskje ikke det er mulig å få til en fyldig og god smak  i en vegetar rett, men det er mulig med de rette råvarer, smaksammensettinger og ikke minst krydder.

Antall personer: 8

Vanskelighetsgrad: lett

Tid: ca. 1 time

Dette trenger du:

Spinatblanding:

400 g cottage cheese

450 g spinat, frossen (som du har tint)

1/2 ts allehånde

1/2 ts muskatnøtt

1/2 ts pepper

Tomatsaus:

1 stor gul løk

3-4 fedd hvitløk

1 stilk stilkselleri

1/2 grønn paprika

1/2 rød paprika

250 g frisk sjampinjong

2 bokser knuste tomater, gjerne den som inneholder oregano og basilikum

1 ss grønnsaksbuljong eller 1 terning grønnsaksbuljong

Salt, pepper

1 ts spisskummen

Nøytral olje til steking, gjerne rapsolje

Lasagneplater

Revet ost til gratinering, ca. 200 g (eller mer hvis du liker det)

Forvarm ovnen til 200*. Smør en ildfast form med litt nøytral olje. Pass på at du smører kantene også.

Begynn med spinatblandingen. Legg den tinte spinaten i et dørslag eller en sikt. Press vannet ut av spinaten med hånden din. Ha cottage cheese, spinat, allehånde, muskat og nykvernet pepper i en bolle og bland det hele godt sammen.

Fortsett med tomatsausen. Kutt løken i biter. Finhakk hvitløken. Kutt opp sjampinjongen på langs i fine, små biter. Skjær stilkselleri og paprika i biter. Ha olje i en stekepanne og la løk og hvitløk surre på svak varme. Løken skal ikke bli brun, bare myk og blank. Tilsett stilkselleri og paprika. La det surre litt før du tilsetter sjampinjongen. La det surre til sjampinjongen har fått litt farge. Hell de knuste tomatene i blandingen og tilsett grønnsakbuljong og spisskummen. Smak til med salt og pepper. Hvis du ikke bruker tomater tilsatt oregano og basilikum, tilsetter du 1 ss tørket oregano. La det putre i ett par minutter.

Montering. Fordel halvparten av spinatblandingen i formen. Legg 3-4 lasagneplater over blandingen. Hell over halvparten av tomatsausen, og legg 3-4 lasagneplater over sausen. Gjenta en gang til, men over det siste laget med tomatsaus, legger du ikke lasagneplater på, men fordeler den revne osten over.

Sett formen inn i ovnen og stek den i 40 min. Etter 20 min sjekker du om du kanskje bør legge et ark med aluminiumsfolie over den så osten ikke blir brent.

Server lasagnen med en blandet salat. Jeg synes det er godt med salat, slangeagurk, litt vårløk og babytomater. Eventuelt litt finhakket frisk basilikum. Dressing lager jeg av olivenolje og litt sitronsaft.

Her er jeg på FACEBOOK og INSTAGRAM På Snapchat: lykkeligdep

Smaksrik høstgryte med høyrygg

Høstgryte med høyrygg.jpg

Denne fyldige, næringsrike og smaksfulle gryteretten er umulig å motstå. Og nå på høsten er det vel ikke noe bedre enn å varme seg på noe skikkelig godt til middag. Det er også nå hyllene i butikken bogner av fersk kjøtt, friske grønnsaker proppfulle av smak og vitaminer, og fra skogen finer vi sopp og bær.

I denne gryten kombinerer vi alle smakene slik at de fremhever hverandre. Og det beste av alt, er at den så og si lager seg selv, mens du kan bruke tiden til å dekke et hyggelig bord. Du kommer langt med levende lys, noen fargerike høstblader og kanskje noen kvister og kongler. For meg handler det om å skape matglede, og en hyggelig stund, også i hverdagen.

Denne gryten egner seg også godt til å lage dagen før den skal spises. Et lite tips er da at når gryten er ferdig kokt, øser du den over i en ny kjele som er kald, fordi da går nedkjølingen raskere. La den være godt avkjølt før du setter den i kjøleskapet.

Antall personer: 8

Vanskelighetsgrad: lett

Tid: 2-3 timer

Dette trenger du:

2 kg høyrygg fra storfe

300 g bacon

3 ss hvetemel

4 ss tomatpure

4 fedd hvitløk

1 rødløk, skåret i litt grove biter

1 gul løk, skåret i litt grove biter

450 g sjalottløk (skrell og del dem i to)

300 g sjampinjong

4 mellomstore gulrøtter

Timian (gjerne frisk, men tørket går helt fint)

2 laurbærblad

1 l buljong eller kjøttkraft (jeg brukte 2 “båter” med Fond som jeg blandet ut i 1 l vann)

2 ss rødvinseddik

Pepper

Olje (rapsolje) og smør til steking

Det kan være lurt å klargjøre alle ingrediensen før du begynner å lage selve gryten. På den måten er det enklere, mindre kaotisk, rotete og hektisk, når du setter i gang.

Det første du gjør er å skylle kjøttet i kalt vann. Deretter skjærer du vekk hinner og sener så godt du kan. Enkelt sener kommer du ikke til, før du har begynt å kutte kjøttet i passe store terninger, som er neste steg. Deretter kutter du baconet i biter.

Skrell og kutt opp all løken. Jeg pleier å finhakke hvitløken i stedet for å bruke hvitløkspressen. Skrell gulrøttene og kutt dem i sirkelterninger. Del de største sjampinjongene i 2 eller 4, mens de små kan få være hele.

Klargjør buljongen eller kjøttkraften.

Først steker du baconet i litt olje. Legg det over på en tallerken. Deretter bruner du kjøttet i pannen, på middels varme, sammen med litt olje og litt smør. Stek i flere omganger. Hvis du har for mye kjøtt i pannen av gangen, blir ikke kjøttet stekt men kokt. Legg det ferdig brunede kjøttet over på en tallerken eller i en form. Ta vare på all stekesjyen du får i pannen. Den er med på å sette smak på gryteretten.

Finn frem kjelen. Stek løken gylden i litt olje og litt smør. Tilsett gulrøttene og la det surre i ett par minutter. Til sett kjøttet, baconet og stekesjyen, rødvinseddiken og hell over buljongen eller kraften. Ha tomatpureen i. Tilsett nykvernet pepper, 2 ss timian og laurbærbladene. Gi det hele et oppkok. Skru ned varmen og la gryten stå og putre i ca 1 time, eller til kjøttet er mørt. Jo lenger den får putre, jo bedre blir den.

Server gryten med hjemmelaget potetstappe og kokt rosenkål.

Her er jeg på FACEBOOK og INSTAGRAM På Snapchat: lykkeligdep