Mangt kan skje i et lyskryss

I forrige innlegg fortalte jeg om mitt møte med ei spennende, inspirerende og varm dame. Hun som snudde alle mine tanker om at min og min venninnes interiør skattejakt, utviklet seg til verdens største bomtur, i det øyeblikk hun åpnet døren. Les mer om første del av vår underlige, inspirerende og herlige søndag HER

Lykkelig over våre nye eiendeler, med ny inspirasjon til hva vi ville gjøre i våre egne hjem, gikk ferden til Kid interiør.

Fnisende og glade ble vi stoppet av rødt lys i et veikryss. Stereoen var på full guffe, og vi sang begge to av full hals. Plutselig ble vi oppmerksomme på at en fyr i bilen ved siden av oss, kikket interessert på oss. Han smilte og nikket. Vi lo tilbake. Mulig han ble litt oppmuntret av to leende tupper på tur, for han lo tilbake og vinket til oss.

Trafikklyset skiftet til grønt, og vi kjørte videre. Etterhvert ble jeg oppmerksom på at han fyren fulgte etter oss. Han la seg bak oss, og da vi tok av fra hovedveien, gjorde han det samme.

Først tenkte vi at dette sikkert var tilfeldig. Men da han hang på hele veien til forretningen begynte vi å lure litt. Vi parkerte og skyndte oss inn i butikken.

Vel inne hos Kid, prøvde vi å gjemme oss mellom hyller med pynteputer, lamper og lysestaker. Forsiktig kikket vi ut av vinduene for å se om han var der. For det kunne jo ikke være sånn at han faktisk hadde fulgt etter oss?

Men jo, der var han. Parkert ved siden av min bil.

Nervøst diskuterte vi hvordan vi skulle takle dette, og ikke minst han, hvis han kom inn i forretningen. Og akkurat da ringte min mobil.

Ukjent nummer. Kunne det være han? Nei. Det kunne jo ikke det. For hvordan kunne han finne mitt nummer? Han visste jo ingenting om meg.

Med bankende hjerte svarte jeg “hallo?” “Hei. Er det du som eier den røde bilen? Som står parkert utenfor Kid?” spurte en dyp mannsstemme. Forvirret, og nå må jeg innrømme litt redd, svarte jeg ja. “Hvem snakker jeg med?” spurte jeg. “Det er jeg som vinket til dere i lyskrysset i sta” svarte han.

Jeg ble helt satt ut og visste ikke helt hva jeg skulle tenke, føle eller synes om dette. Langt mindre hva jeg skulle svare. For dette var litt i overkant kjente jeg.

“Hvordan har du funnet mitt mobilnummer?” spurte jeg. Han fortalte at han hadde sporet det opp via registreringsnummeret på min bil.

Dette var i grunn bare rart og litt ubehagelig kjente jeg. Han fortalte hvem han var, at han syntes jeg var søt og sprudlende og at han gjerne ville invitere meg ut på en kaffe.

Min første tanke var å si nei. Dette blir for sært. Men så tenkte jeg at det er kanskje ikke noe rarere enn å ta en kaffe med en man har truffet på Tinder? Så jeg svarte “ja, kanskje det”.

Og da slapp han bomben. For han ville være ærlig med meg sa han. Han var gift fikk jeg vite. Og det hele var visst litt komplisert. Men han ville gjerne forklare mer over den kaffen.

Enda mer satt ut svarte jeg at jeg ikke var interessert i å gå ut med en gift mann.

Jeg mener… er det mulig?

V og jeg knakka sammen i latter. Og vi humret og lo hele resten av ettermiddagen og hele veien hjem.

Jeg må innrømme at jeg er litt skremt. Føler meg litt utrygg. Merker at jeg passer litt på, ser meg over skulderen, låser alle dører.

For selvom dette var en litt artig opplevelse, er det også litt ekkelt å vite at han nå vet mitt mobilnummer og sannsynligvis hvor jeg bor. Og så er det litt rart hvor enkelt det var for han å finne ut av akkurat det.

Sansynligvis skjer det ingenting. Han var høflig og grei på telefonen. Også da jeg takket nei til daten. Men den litt utrygge følelsen er der kjenner jeg. Og det er ubehagelig.

Her er jeg på FACEBOOK og INSTAGRAM På Snapchat: lykkeligdep

“Bomtur” tenkte jeg. Men så åpnet hun døren…

For en herlig dag jeg har hatt. Inspirerende, fylt med glede og varmt vennskap. Og det er så viktig for meg. Å være sammen med mennesker som er glad i meg, respekterer meg og som jeg kan dele alt med. Som forstår meg og som vil meg vel.

Min venninne V er litt over gjennomsnittlig interessert i interiør. Noe som fører oss to inn i spennende eventyr. I dag gikk ferden til Drammen. Fordi V hadde kommet i kontakt med en dame, som skulle selge noen av sine skatter. Interiørskatter som min venninne sultent har siklet over i en tid.

Nå er hverken V eller jeg kjent for å ha verdens beste stedsans.Vi er vel mer som to virrende tupper på tur. Men moro, det er det. Ikke en gang Google maps hjelper oss i vår orientering fra punkt A til punkt B.

Med hver vår kaffe mocca, travet vi gate opp og gate ned, før vi endelig forsto hvor vi var og hvor vi skulle.

Leende og spente ringte vi på hos denne fremmede damen. Opp en trang trappegang gikk vi. Luften der var tett og luktet gatekjøkkenmat. I hver eneste, lille krok var det lagret pappesker , trillevogner, lamper og annet stæsj som ikke lenger hadde et lunt hjem å stråle i.

Dette er bomtur tenkte jeg i mitt stille sinn. Det kan umulig skjule seg noen fantastiske interiørperler her. Og denne tanken festet seg, da vi sto ansikt til ansikt med damen.

Jeg kjente litt på sannheten i at vi mennesker danner oss et bilde av en person etter 10 sekunder. Tenk det. 10 sekunder er alt som skal til før du har plassert en annen person i en eller annen kategori. Dannet deg et bilde av hvem hun er, hva hun kan tilby, hvordan hun lever. Men til min store glede skulle jeg igjen få oppleve at det jeg ser, ikke alltid stemmer med virkeligheten.

For maken til fargerik dame, med utsøkt stilsans, kreativitet og herlig lidenskap. Hun hilste oss velkommen i all sin frodighet, smilende og varm. En bitte, liten, flagrende, oransje poncho dekket så vidt hennes duvende, store bryster. Lårene, og en blid og from rumpe, tittet frem og gjorde meg litt forlegen, mens jeg lurte veldig på om hun faktisk hadde truse på.

Hennes lange, gylne hår omkranset et åpent og hjertelig ansikt. Hun skravlet i vei, mens hun viste oss inn i leiligheten.

Og for en leilighet. Duften av sjasmin danset i nydelig harmoni med Ella Fitzgeralds myke og stilsikre jazzstemme. Tonene til “Cry me a river” fylte den varme og lune leiligheten. Fargeskalaen fra grått til sort understreket den tilbakelente og melankolske følelsen i musikken.

Fargesterk, innbydende kunst, kontrollert bruk av farger og stil inspirerte meg. Jeg fikk lyst til å slenge meg ned i den vakre, turkisfargede veloursofaen. Det eneste fargeaksentet i alt det andre interiøret i 50 shades of grey.

Her kunne jeg nyte. Bare være. Min venninne forelsket seg også i hele atmosfæren, og engasjert delte hun lovord og himmelfallen skryt, med vår fargerike vertinne.

Ingen av oss hadde lyst til å forlate denne herligheten. Det var så deilig å være i det som føltes som en beskyttende kokong av ro. Byens stress og mas ventet oss utenfor døren. Og det fristet ikke.

Min venninne fikk kjøpt sine dyrebare, etterlengtede skatter og litt til. Hun var lykkelig. Og etter en varm avskjed, sto vi igjen ute på den kalde asfalten.

Hutrende skyndte vi oss til bilen. V ville gjerne gjøre et stopp på veien hjem. Hun ville komplimentere sine nye gjenstander med nye puter, stearinlys og et ullteppe fra Kid.

Lite visste vi da, at denne lille bilturen, skulle by på et eget lite eventyr.

Det kan du lese om HER

Her er jeg på FACEBOOK og INSTAGRAM På Snapchat: lykkeligdep

Verdens beste, luftigste kanelsnurrer

Kjært barn har mange navn

Det er kanelbollens dag i dag. Så fantastisk at denne herligheten av en bolle har fått sin egen dag. Det sier alt om hvor elsket kanelsnurrer er av både store og små.

Denne oppskriften er min absolutte favoritt. Bollene får akkurat den rette seige konsistensen, som samtidig er utrolig luftig.

Bolledeig

  • 450 g Hvetemel
  • 50 g Sukker
  • 25 g Fersk gjær
  • 1 liten ts Salt
  • 3 ts Kardemomme
  • 1 ts Kanel
  • 2 dl Melk
  • 1 stort egg Egg
  • 75 g Romtemperert smør i terninger
  • 1 stk Egg til pensling

Kanelfyll

  • 100 g Romtemperert smør
  • 125 g Brunt sukker
  • 15 g (2,5 ss) Kanel
  • 1 liten klype Salt

Begynn med kanelfyllet. Rør sammen romtemperert smør, brunt sukker, kanel og salt.

Ha mel, sukker, gjær, salt, kanel og kardemomme i bakebollen til kjøkkenmaskinen din.

Bland sammen melk og egg og varm opp til litt under lunkent. Hell melk/eggblandingen i de tørre ingrediensene. Elt med eltekrok i 10 minutter på lav hastighet, til deigen slipper bollen.

Tilsett så romtemperert smør i terninger. Elt deigen på lav hastighet (nivå 2) i 10 min. Skru nivået opp til medium hastighet (nivå 4) og elt i 5 min.

Gjærbakst må elte lenge. Og det er viktig for resultatet at du følger elte prosessen til punkt og prikke. Så ikke la deg friste til å jukse litt.

Smør en bolle med litt nøytral olje. Ha deigen i bollen. Det er lettere å få deigen ut av bollen igjen når du smører den med olje. Dekk med plastfolie og la heve til dobbel størrelse.

Hevingen tar ca. 1-1,5 time. Sett bollen gjerne et lunt sted, da tar heveprosessen litt kortere tid.

Ha deigen over på kjøkkenbenken som har fått et lett dryss med hvetemel. Kjevel ut til en rektangel.

Smør kanelfyllet ut over deigen. Rull deigen sammen til en stor og stram pølse og kutt i 9-12 emner. Plasser snurrene i en form som er ca. 30 x 20 cm. Du kan også legge dem i store muffinsformer som du så legger på en stekeplate.

Pensle bollene med egg og stek på 180 grader varmluft, eller 190 grader over/undervarme i ca.15 minutter.

Følge meg gjerne i mine sosiale medier. Du finner meg HER på Facebook. Og HER på Instagram

Søvnløs og bader i svette

Klokken er 3 på natten. Jeg dras sakte ut av en allerede urolig og lett søvn. En intens varme brer seg i kroppen. Det er som om jeg ligger i en dampende varm badstue og ikke i min egen seng. Dyna føles tung og kvelende. Jeg river den av meg, mens jeg gisper etter luft.

Kroppen min setter alle kluter til for å forsøke å kjøle meg ned. Det er i hvert fall det den innbiller seg. Men det viser seg at mine synkende nivåer av østrogen skaper full forvirring i min indre termostat. I beste mening skur den temperaturen opp og ned uten mål og mening. Det er akkurat dette som gjør at jeg får hetetokter, og at kroppens innstendige mål om å hjelpe meg ikke fungerer.

Hva er det som skjer med din indre termostat, som sitter i hjernen, under en hetetokt? Det kan du lese mer om HER

Den intense svettingen, som er ment å skulle kjøle meg ned, virker mer som kroppens desperate behov for å kvitte seg med vann på de mest utrolige steder. Hele meg er dynket i svette. Det renner i strie strømmer, og jeg kjenner hvordan jeg ligger å bader i klam svette.

Jeg må ut. Vinduet på soverommet er åpent, men det er ikke nok luft som kommer gjennom det, til å kjøle meg ned. Jeg åpner døren ut til plattingen utenfor soverommet mitt. Mens jeg drar av meg den dyvåte nattkjolen, går jeg ut i hagen og nyter hvordan den friske, kjølige natteluften stryker min nakne hud med kald pust. Det er nydelig. Jeg kjenner på håret mitt som er like vått som når jeg akkurat har dusjet.

Med både vindu og verandadøren på vid gap, går jeg inn på soverommet mitt igjen, og begynner å ta av det våte og ekle sengetøyet. Jeg finner frem rent sengetøy og tar det på. Så tar jeg en rask, kald dusj før jeg kryper opp i sengen min igjen.

Det føles bedre nå. Jeg er avkjølt og håper at jeg får noen timer med søvn før jeg må opp og starte dagen.

Har du opplevd slike netter? Og lurt på hvor lenge du må holde ut med slike problemer? Tenkt på hva du kan gjøre for at nettene skal bli bedre? Jeg gir deg 9 gode råd HER

Denne episoden var nå for ett par dager siden. Men jeg har også hatt netter som dette om vinteren. Du kan lese om den gangen jeg sto barbent i snøen for å kjøle meg ned HER

Her er jeg på FACEBOOK og INSTAGRAM På Snapchat: lykkeligdep

Forvirret hjerne gir hetetokter

Et av de første symptomene jeg fikk, på at jeg var kommet i klimakteriet, var at jeg fikk problemer med å sove om natten. Enkelte kvelder kunne jeg ligge å vri meg i timer, før jeg endelig sovnet. Mye av grunnen til det var at jeg enten var for varm, eller så ble jeg altfor kald.

Hva som foregår i kropp og hode, som gjør at det blir sånn, vil jeg fortelle deg litt om i dette og neste innlegg.

Hetetokter

Hetetokter kan oppleves litt forskjellig fra kvinne til kvinne. Noen har bare et symptom, mens andre har flere. De vanligste symptomene er svetting, hjertebank og rødmende hud.

Hvorfor får du en hetetokt?

Når dine nivåer av østrogen faller, virker ikke den indre termostat helt som den skal lenger. Den påvirkes av ubalansen i hormonene dine, og blir rett og slett litt forvirret.

Hypothalamus – kroppens termostat

Din indre termostat sitter i den delen av hjernen som heter Hypothalamus. Vanligvis regulerer termostaten din kroppstemperatur, slik at den holdes jevn. Kjøler deg ned når det er for varmt, øker temperaturen når det er for kalt. Noen ganger, når det er bare en liten temperaturendring, ber den kroppen din om å hverken svette eller fryse.

Overgangsalderen skaper forvirring i temperaturreguleringen

De fleste kvinner får et fall i østrogennivået, og ubalanse i andre hormoner, når de er mellom 40 og 60 år. Dette betyr at du er kommet i overgangsalderen.

Dette gjør at din indre termostat ikke reagerer som tidligere. Hypothalamus blir påvirket av fallet i østrogennivået , og den kan plutselig, og uten at kroppen egentlig er blitt for varm, gi beskjed om å redusere kroppstemperaturen øyeblikkelig.

Og det er dette som gjør at du plutselig blir fryktelig varm, og begynner å svette voldsomt. Huden kan bli rødflammete og hjertet banker fortere.

Jeg har vært plaget med hetetokter i nesten 10 år. Litt opp og ned i hvor ofte jeg får dem, og i varierende i styrke og plagsomhet. Det aller værste for meg har vært når jeg får svettetokter på natten. En natt var det så ille at jeg rømte naken ut, midt på vinteren, og ble stående BARBEINT I SNØEN FOR Å KJØLE MEG NED

Her er jeg på FACEBOOK og INSTAGRAM På Snapchat: lykkeligdep

9 enkle råd mot hetetokter

Den vanligste plagen du kan få i overgangsalderen. Det er lite trøst i, at dette er helt naturlig, når du føler deg flau og ukomfortabel i din egen kropp. Og du føler deg ikke direkte attraktiv og sexy, når svetten renner nedover nakke og ansikt, mens håret klistrer seg til hodet. Gjennomvåte klær limer seg inntil kroppen, på helt feil måte.

Men hva kan du gjøre? Hvordan blir du kvitt dette? Eller i hvert fall demper det noe?

Her er mine 9 beste råd. Som har hjulpet meg godt. Håper dette kan lette dine plager også? Hører gjerne fra deg hvis du prøver ut noen av dem.

  • Bli kjent med dine triggere. Noter ned når du får hetetokter. Legg merke til hva du spiste eller drakk. Og når på døgnet du vanligvis får dem
  • Noen av de vanligste triggere er koffein, alkohol, for noen meieriprodukter, sukker, tomme karbohydrater som i fint mel, røyking, sterke krydder, høy varme i dine omgivelser og stress
  • Gjør hjemmet ditt, og deg selv, hetetokt vennlig. Prøv å kontrollere dine omgivelser så langt det lar seg gjøre. Ha en litt lavere temperatur hjemme enn du kanskje pleier. Dette kan bli vanskelig på jobben kanskje, men en vifte fungerer godt for å kjøle ned din arbeidsplass.
  • Velg klær i bomull, ull og silke.
  • Luft ut soverommet godt før du legger deg. Og hold en lav temperatur i rommet natten gjennom. Sengetøy laget av naturlige fibre, som bomull og silke, puster bedre og er mye behageligere enn andre materialer
  • Eteriske oljer. Min personlige favoritt. Ha en difuser ved siden av sengen din som slipper ut damp med litt olje i. Peppermynte fungerer godt for å kjøle deg ned mens lavendel roer deg ned og hjelper deg å sovne. Du kan også ha en dråpe eller to på puten din. Andre foretrekker to, tre dråper i et beroligende bad før sengetid
  • Enkelte kosttilskudd kan fungere. Noen har god effekt av ekstra inntak av vitamin E, C og B vitaminer. Sunne fettstoffer som omega 6 og omega 3 kan også hjelpe. Maca, en urt som ikke er så vanlig i Norge ennå, fungerer godt mot stress. Noe som igjen har en god effekt på hetetokter. Maca får du kjøpt på nettet.
  • Mange kvinner velger tradisjonell hormonbehandling. Og de aller fleste har god effekt av det. Denne behandling er reseptbelagt og du må ha en undersøkelse og samtale med din lege først
  • Rolig yoga, med avspennende pusteøvelser, roer ned kropp og hode. Dette har gitt meg god effekt. Spesielt hvis jeg samtidig har på min difuser

Alt fungerer ikke for alle. Utfordringen her er å finne det som tiltaler deg, som du tror kan fungere i din hverdag. Ikke være redd for å prøve deg frem. Og prøv gjerne en ting av gangen. Ofte kan det ta litt tid før du merker effekten, så vær tålmodig, og prøv ut det enkelte rådet over en til 3 måneder.

Begynn gjerne med det enkleste. Som å regulere temperaturen hjemme og på soverommet spesielt.

En annen enkel ting er å gradvis bytte ut syntetiske klær og sengetøy med naturlige materialer.

Har du lyst til å prøve eteriske oljer? Men vet ikke helt hvordan eller hvor du kan få kjøpt det? Jeg kan hjelpe deg med dette. Send meg en mail til [email protected] så forteller jeg deg med det

Mer om tradisjonell hormonbehandling kan du lese HER

Her er jeg på FACEBOOK og INSTAGRAM På Snapchat: lykkeligdep