The beauty of a dying rose

Det er noe sårt, og skjørt vakkert, i roser som visner. Sakte falmes fargen. Som om en usynlig pensel stryker et gråskjær over den friske, levende og lysende gule fargen.

Blomsten slipper fri noen av sine kronblader. Mens andre låser seg fast og lar døden sakte komme. Fortsatt tørster de rynkete og tørre bladene etter livet. Men det er som om selve stilken, ikke lenger makter å ta til seg livets næring, og lede vannets kraft til blomsten.

Sånn er døden. Hvert år er vi vitner til en evig syklus. Naturen og livet som våkner om våren, frydefullt eksploderer om sommeren, trekker seg tilbake om høsten i et fargesprakende farvel, inn i vinterens hvile og død.

Jeg skulle ønske at jeg var en blomst. Eller et tre. At jeg også kunne resirkuleres i denne evige livsdansen. Men hvem vet? Kanskje det er sånn for oss mennesker også? Mulig vi bare har glemt det? Våre moderne, krevende og hektiske liv gir oss mye velstand. Men kanskje vi samtidig har skapt et skille mellom oss og universets livssyklus?

 

Mungbønne

Mungbønne kommer opprinnelig fra India og tilhører erteblomsfamilien. Det er frøene på planten vi spiser. Mungbønner brukes som oftest i varme gyteretter. Men hvis du legger frøene i litt vann noen dager vil de begynne å spire. Og disse spirene blir saftige og knasende sprø. Fantastisk godt i salater eller i wokretter.

Her i Norge er det lettest å få tak i Mungbønner i helsekostbutikker. Men noen velustyrte dagligvarer har de også i sitt sortiment. Når du kjøper spirer i butikken er det som oftest mungbønespirer.

Mungbønner er en super erstatning for kjøtt fordi de har et ganske høyt proteininnhold. I likhet med andre belgvekster. Og de er mye rimeligere enn kjøtt.

Bløtlegging og koketid

Mungbønner må bløtlegges, men de trenger kortere tid enn andre bønner. Du kan la de ligge i blør over natten, det er bare fint, men det older også med 1,5 til 2 timer.

Hvis du lar mungbønnene ligge lenge i bløt, trenger de kortere koketid. 15-20 min er nok. Men ligger de kort tid i bløt, må du regne lenger koketid. 30-40 min.

Næringsinnhold pr. 100 g

Kilde: Wikipedia

Energi (kcal) 347 Vitamin C 4,8 mg
Fett 1,2 g Jern 6,7 mg
Kolesterol 0 mg Vitamin B6 0,4 mg
Natrium 15 mg Magnesium 189 mg
Kalium 1 246 mg Kalsium 132 mg

Karbohydrater:

Fiber

Sukker

 

16 g

7 g

Vitamin D 0 UI
Protein 24 g Vitamin B12 0 ug

 

Klikk her:   OPPSKRIFT Mungbønne Dal

 

Moong Dal – en godt krydret, varmende mungbønnegryte

Ønsker du en deilig rett som ikke inneholder kjøtt? Som er billigere enn en kjøttrett? Men som allikevel metter, smaker fyldig og godt, og som er ernæringsmessig god? Her er løsningen. En godt krydret gryte av mungbønner. Så enkelt, billig og utrolig smaksrik. Serveres med ris og Nan brød og en frisk grønn salat hvis du ønsker det.

Både i Pakistan og India er Dal næringsrike, billige og enkle hverdagsretter som er raske å lage.

Bare husk at mungbønnene må bløtlegges i ca. 8 timer før de er klare til å kokes.

Ingredienser til 4 personer

6 dl mungbønner (kan erstattes med grønne linser) Jeg regner 1 dl bønner pr. porsjon. Jeg liker å ha litt ekstra hvis noen vil ha en porsjon til. Men det regulerer du som du vil.

12 dl vann (1 del mungbønner – 2 deler vann)

2 terninger grønnsaksbuljong

2 finhakkede chilli (fjern frøene) Vanligst med grønne, men røde går helt fint

1 ts chillipulver

1 ts malt koriander

1 ts gurkemeie

1 ts garam masala

3 pressede hvitløksfedd (press i hvitløkspresse)

1 boks knuste tomater

1 stort laurbærblad

2-3 ss sitronsaft

1/2 – 1 ts salt (gjerne Himalayasalt)


Topping.

1 finhakket, gul løk

1 ss nøytral olje (raps, solsikke)

1/2 ts cumin (spisskummen)

3 stk nellikspikre

Nykvernet pepper

1 ts kardemomme (eller 2 kardemommekapsler)

 

Til servering

Ris

Nanbrød (varm de gjerne litt i ovnen

Finhakket, frisk koriander

 

Fremgangsmåte

  1. Skyll bønnene godt i kalt vann. Ha dem over i en bolle, hell på dobbelt så mye kaldt vann som det er bønner. La bønnene stå og svelle over natten (min 8 timer).
  2. Sil av vannet og skyll mungbønnene godt.
  3. Ha de over i en kjele med 12 dl vann og 2 terninger grønnsaksbuljong. Tilsett chillipulver, malt koriander, gurkemeie og presset hvitløk. Kok opp og la småkoke i 15 min.
  4. Kok ris etter anvisning på pakken
  5. Tilsett tomatene og den finhakkede chillien i gryten med bønnene. Tilsett laurbærblad, garam masala, salr, pepper og sitronsaft. Kok i 5 min. Blandingen skal tykne og ha konsistens som en grøt. Tilsett mer vann hvis nødvendig.
  6. Lag toppingen. Fres den finhakkede løken i oljen. La den surre til den blir myk og gylden. Tilsett kryderne; cumin, nellik, pepper og kardemomme. Fres på høy varme under stadig omrøring.
  7. Server gryten i en dyp tallerken eller bolle, ha toppingen over, før du drysser over grovhakket koriander.
  8. Server med ris og lunkent Nanbrød.

Les mer om hvorfor Mungbønner er så fantastisk:  Den fantastiske Mungbønnen