Frydefull stimuli av Limboland


Fryd er et deilig ord synes jeg. Bare smak på det. Fryyyyyd… Skjønner?

En lovnad om full befrielse, som via ren nytelse, ruller over tungen min i takt med ordets fonetikk.

Sjokolade. Et lengre ord. Som krever litt mer energi å fremføre.

Sjoko. Munnen snurper seg sammen i en trutmunn, som skaper et rundt ord.

Så kommer åpningen, og invitasjonen, i det jeg gaper over Lade. Sjokolade.

Med munnen åpen, ruller Sjokolade frydefull opp til det limbiske system i hjernen. Sjokolade vet at det er her kjernen til nytelse ligger. Men før nytelsen er komplett, må det handles.

Limbisk betyr grense. Et lite skille mellom å smake og nyte. Sjokolade vet godt at dette er to sider av samme sak.

Hjernebarken, som er smakssenteret, og reptilhjernen, som er senteret for nytelse og belønning, er samstemte i sin avgjørelse.

Spørsmålskrigen skal/skal ikke, feies bort. Limbo går for full Fryd. Ingen forsiktig «t-skje smak med bitte litt på tuppen» her nei. Fryd sørger for stående applaus, og hallelujastemning i Limboland, med en overfylt spiseskje Sjokolade.

Visste du forresten at hormonsenterne i kroppen også lengter etter Fryd og Sjokolade? Spesielt når det oppstår ubalanse i hormonproduksjonen, som kan gi utslag som PMS plager og plager i overgangsalder. Og vet du hva? PMS og overgangsplager kan være utrolig like. Mer om dette i morgen. Akkurat nå må jeg stimulere Limboen min litt.

Ønsker deg en frydefull kveld🤍

Chana Masala – Indisk inspirert kikert gryte

 

Dette er en av mine favoritt retter. En rik og fyldig gryte, med smaksrike og varmende krydder. Så enkel og så smaksrik. Og hvis du ikke er vant med vegansk mat, er denne retten perfekt å starte med.


Dette trenger du

1 gul løk, finhakket

2-3 pressede hvitløkbåter (eller mer hvis du vil)

2 stilker stangselleri kuttet i terninger

1 gulrot kuttet i små terninger

1/2 rød paprika

1/2 grønn paprika

2-3 padron paprika

1 boks knuste tomater

1 boks kokosmelk

1 boks kokte kikerter

Kokos olje til steking (eller olje)

1 ts Garam Masala

1 ts cumin (spisskummen)

1 ts paprikapulver

1 bit ingefær (1 cm) finrevet

salt, pepper

Kokt ris til servering

 

 

Krydder variasjoner

radisjonelt sett er det Garam masale som brukes i en chana masala. Garam masala betyr sånn omtrent “sterk krydder mix”. Krydderbladningen kan variere veldig fra region til region i India. Men som oftest inneholder blandingen en eller flere av disse krydderne: korianderfrø, cumin, kardemomme, kanel, sort pepper og nelikkspiker.

 

Hvis du ikke har en Garam masala krydderblanding, kan du fint blande din egen. Du balanserer krydderne etter hva du synes er godt. Hvis du liker koriander best, har du litt mer koriander i blandingen enn av de andre krydderne. Tenk også litt på at nelikkspirer er veldig smaksrike og kraftige, og kan fort overdøve alle de andre smakene.

 

Hvis du har Tikka masala krydderblanding, kan du selvsagt bruke den. Forskjellen er stort sett at Tukka masala inneholder mer chilli og paprikapulver.

 

Har du ingen av disse krydderne kan du bruke karri, kanskje litt chilli. Se hva du har og ikke vær redd for å eksperimentere litt.

Fremgangsmåte

  1. Tilbered risen som anvist på pakken
  2. Ha 2 ss kokosolje i en varm stekepanne
  3. Surr løken myk i oljen, før du tilsetter hvitløk og alle krydderne. Surr videre et minutt, så du frigir kryddernes aromaer
  4. Tilsett de andre grønnsakene, og la det hele surre litt sammen. Pass på hele tiden, så ingenting svir seg
  5. Tilsett kikerter, knuste tomater og kokosmelk
  6. Skru ned varmen, og la det hele putre i ca 10 min. Gjerne lenger slik at smakene virkelig åpner seg og modnes i gryten.
  7. Smak til med salt og pepper. Og juster med de andre krydderne hvis du synes du trenger det.

Server med ris og en enkel, grønn salat.

Flere deilige vegetar retter finner du her: Søtpotet- gulrotsuppe med kokosmelk

Brokkolisuppe

Gresskardal

Her finner du meg på sosiale medier: FACEBOOK

INSTAGRAM

Barbent sto jeg snøen og skjønte at noe er veldig galt



Barbent i snøen

Jeg sto barbent i snøen midt på natten. Og jeg nøt det. Med jevne mellomrom hadde jeg våknet om natten gjennomvåt av svette. Og jeg som alltid har vært en ordentlig frysepinn. Spesielt om vinteren. Jeg er jo hun som pakker seg inn i pyjamas og gjerne sover med to dyner, tenkte jeg. Til og med føttene har jeg sørget for skulle holde seg varme natten gjennom. En kjæreste pleide å si: “du vet det er blitt vinter når Janne går til sengs med tykke raggsokker”.

 

Naken, svett og redd 
Men der sto jeg altså. Barbent, kledd i kun en tynn T-skjorte og truse, i snøen som dekket min veranda som et tykt teppe. Jeg nøt hvordan kulden spredte seg fra føttene, og videre oppover i kroppen. Sakte, men sikkert, kjente jeg at den kvelende heten som hadde vekket meg forsvant. Huden min, som for bare noen minutter siden var flammende rød,  fikk tilbake sin normale, bleke farge. Jeg satte meg på huk. Med hendene mine skuffet jeg sammen litt snø, som jeg lagde en liten snøball av. Jeg lot snøballen skli over brystet og nakken min. Så deilig kjølende.

 

Gjennomvåt sengetøy
Deilig nedkjølt, men nå plagsomt våken, gikk jeg inn igjen. Det var bare noen få timer til dagen begynte, og jeg kjente at jeg trengte å sove. På soverommet lukket jeg opp døren ut til hagen på vid gap. Frisk, kald luft fylte rommet. Jeg satte meg på sengekanten og lot hånden gli over lakenet, som var vått av svette. Det samme gjaldt putevar og dynetrekk. Alt Sengetøy var gjennomvått og måtte skiftes, før jeg kunne få ett par timers søvn.

Noe er skikkelig galt

Endelig kunne jeg legge meg igjen. Jeg lukket øynene og tenkte at nå Janne, nå er det bekreftet. Her er det noe som foregår som ikke er helt normalt. Jeg visste jeg måtte finne ut hva dette var, og hvor jeg var på vei.

 

Hvilke plager kan være tegn på overgangsalder? Hva skal du være oppmerksom på?

 

Her finner du meg på sosiale medier: FACEBOOK

INSTAGRAM

Når kroppens termostat går bananas

Hypothalamus – kroppens termostat

Din indre termostat sitter i den delen av hjernen som heter Hypothalamus. Vanligvis regulerer termostaten din kroppstemperatur, slik at den holdes jevn. Kjøler deg ned når det er for varmt, øker temperaturen når det er for kalt. Noen ganger, når det er bare en liten temperaturendring, ber den kroppen din om å hverken svette eller fryse.

Overgangsalderen skaper forvirring i temperaturreguleringen

De fleste kvinner får et fall i østrogennivået, og ubalanse i andre hormoner, når de er mellom 40 og 60 år. Dette betyr at du er kommet i overgangsalderen.

Dette gjør at din indre termostat ikke reagerer som tidligere. Hypothalamus blir påvirket av fallet i østrogennivået , og den kan plutselig, og uten at kroppen egentlig er blitt for varm, gi beskjed om å redusere kroppstemperaturen øyeblikkelig.

Og det er dette som gjør at du plutselig blir fryktelig varm, og begynner å svette voldsomt. Huden kan bli rødflammete og hjertet banker fortere.

Jeg har vært plaget med hetetokter i nesten 10 år. Litt opp og ned i hvor ofte jeg får dem, og i varierende i styrke og plagsomhet. Det aller værste for meg har vært når jeg får svettetokter på natten. En natt var det så ille at jeg rømte naken ut, midt på vinteren, og ble stående barbent, naken og redd i snøen.

Den opplevelsen kan du lese her: Barbent sto jeg snøen og skjønte at noe er veldig galt

 

Her finner du meg på sosiale medier: FACEBOOK

INSTAGRAM

Forvirret hjerne gir hetetokter

Et av de første symptomene jeg fikk, på at jeg var kommet i klimakteriet, var at jeg fikk problemer med å sove om natten. Enkelte kvelder kunne jeg ligge å vri meg i timer, før jeg endelig sovnet. Mye av grunnen til det var at jeg enten var for varm, eller så ble jeg altfor kald.

Hva som foregår i kropp og hode, som gjør at det blir sånn, vil jeg fortelle deg litt om i dette og neste innlegg.

Hetetokter

Hetetokter kan oppleves litt forskjellig fra kvinne til kvinne. Noen har bare et symptom, mens andre har flere. De vanligste symptomene er svetting, hjertebank og rødmende hud.

Hvorfor får du en hetetokt?

Når dine nivåer av østrogen faller, virker ikke den indre termostat helt som den skal lenger. Den påvirkes av ubalansen i hormonene dine, og blir rett og slett litt forvirret.

Men hva styrer den indre termostaten? Og hvorfor den kortslutter kan du lese mer om her: Når kroppens termostat går bananas

 

Her finner du meg på sosiale medier: FACEBOOK

INSTAGRAM

 

Søvnløs og bader i svette

Klokken er 3 på natten. Jeg dras sakte ut av en allerede urolig og lett søvn. En intens varme brer seg i kroppen. Det er som om jeg ligger i en dampende varm badstue og ikke i min egen seng. Dyna føles tung og kvelende. Jeg river den av meg, mens jeg gisper etter luft.

Kroppen min setter alle kluter til for å forsøke å kjøle meg ned. Det er i hvert fall det den innbiller seg. Men det viser seg at mine synkende nivåer av østrogen skaper full forvirring i min indre termostat. I beste mening skur den temperaturen opp og ned uten mål og mening. Det er akkurat dette som gjør at jeg får hetetokter, og at kroppens innstendige mål om å hjelpe meg ikke fungerer.

Hva er det som skjer med din indre termostat, som sitter i hjernen, under en hetetokt? Det kan du lese mer om her Forvirret hjerne gir hetetokter

Her finner du meg på sosiale medier: FACEBOOK

INSTAGRAM