Brokkolisuppe

 


Brokkoli er en helt fantastisk grønnsak. Og hvis du skal spise bare en grønnsak resten av livet, da er det brokkoli du bør velge.

Denne dypgrønne grønnsaken er utrolig næringsrik. Den har et høyt nivå av vitamin A, E, C og B-vitaminet folat. Og ikke minst inneholder den vitamin K, som er så utrolig viktig for skjelettet. Kalsium trenger vitamin K til å frakte seg til knoklene. Uten vitamin K havner kalsiumet som belegg i blodårene isteden.

Brokkoli er også en god kilde til mineralene jern, kalsium, selen og magnesium. I tillegg er den rik på antioksidanter.

Denne rikheten i næringsstoffer gjør at brokkoli kan redusere risikoen for kreft og hjerte- og karsykdommer. Den styrker immunforsvaret og minsker betennelsesnivået i kroppen.

Dette trenger du

1 brokkoli

1 gul løk

2 stilker stangselleri

3-4 vårløk

1 pose babyspinat

2 ss kokosolje

1 l vann

2 terninger grønnsaksbuljong

Garnityr

Rød paprika

Solsikkekjerner

Creme fraiche

Friske urter (koriander eller persille)

 

Sånn gjør du

Del opp brokkolien og kutt opp løken. Brokkolistilken må også få være med. Den er nydelig på smak, litt nøtteaktig med et hint av asparages. Skrell den med en potetskreller og kutt den i biter.

Smelt kokosoljen i en kjele, tilsett brokkoli og løk, og la det surre på høy varme. Pass på så det ikke  blir brunt eller brent. Når løken begynner å bli myk tilsetter du spinat, vårløk, stilkselleri, vann og buljong. Kok opp og la det koke i 10 min.

Kjør suppen glatt med en blender eller stavmikser.

Kutt opp paprika, finhakk urtene som du garnerer suppen med. Dryss solsikkekjerner over suppen og tilsett 1 ts verne fraîche. Server suppen med brød.

Her er jeg på FACEBOOK og INSTAGRAM

Gresskardal

Utgangspunktet til denne dalen fant jeg i et oppskriftshefte. Jeg valgte å ha i ett par gulrøtter og en chilli. Og så brukte jeg stilkselleri istedenfor løk.


Dette trenger du til 4 personer

1 løk (eller 3-4 stilker stangselleri)

2 fedd hvitløk

1 rød chilli

2 gulrøtter

400 g flaskegresskar (hokkaidogresskar)

2 ts malt koriander

1 ts malt spisskummen (cumin)

2 ts garam masala

1 ts kokosolje

200 g røde splittlinser

400 g hakkede tomater

6 dl vann

1 ts grønnsakbuljongpulver

Soyasaus

Finhakket frisk koriander

Det er ikke alle som tåler løk. Og visste du at du da fint kan erstatte løk med 3-4 stilker med stilkselleri? Det gir retten den samme piffen, og fremhever de andre smakene, akkurat slik løk gjør.

I denne retten byttet jeg også ut hvitløk med en finhakket rød chilli (uten frø). Du kan selvsagt tilsette begge deler hvis du ønsker det.

 

Slik gjør du

Klargjør alle grønnsakene. Kutt opp løken eller stangsellerien i passe biter, skrell gulrøttene og kutt dem i runde skiver. Finhakk chilien og hvitløken.
Skrell gresskaret og del det i to. Fjern frøene. Skjær ut en bit som veier 400 gram. Du kan godt la skallet være på hvis du vil. Jeg synes det er best å bare bruke gresskarkjøttet. Skjær stykket i skiver, og deretter i mindre biter.

Smelt kokosoljen i en varm panne. Tilsett krydderne og la de frese mens du rører i ca. 30 sek. Ha i løk og hvitløk, eller stangselleri og chille hvis du bruker det, og stek til grønnsakene blir litt myke. Pass varmen så det ikke blir svidd.

Tilsett gresskaret og la det surre litt sammen med grønnsaker og krydderne.

Skyll linsene i en sikt. Tilsett linsene i gryten sammen med tomatene, vann og grønnsakbuljongen.

Kok opp, skru så ned varmen og la retten stå å småkoke i 20-25 minutter. Smak deg frem om du ønsker å tilsette mer garam masala. Soyasaus er supert å bruke istedenfor salt. Smak deg frem til du synes det er passe mengde. Ved servering drysset du finhakket koriander over dalen.

Server dalen med ris, hjemmebakt brød og en deilig grønn salat med slangeagurk og biter av søtt eple. Verdens beste dressing lager du av kokosyiughurt, hakket mynte og koriander, litt flytende honning og saften fra en lime.

 

Her er jeg på FACEBOOK og INSTAGRAM