Et eple om dagen mot åreforkalkning

«An apple a day keeps the doctor away», sier ordtaket. Og det er faktisk veldig nær sannheten.

Helseeffektene ved å spise ett eple om dagen er mange. Å spise ett eple om dagen, bidrar til å senke det farlige kolesterolet LDL, kan beskytte mot kreft og beskytter mot åreforkalkning. Når blodårene blir tildekket av en blanding av kalk, fett og kolesterol kalles det åreforkalkning. Det kan øke sjansen for blodpropp. Og hvis kransarteriene, årene rundt hjertet, blir rammet kan det være farlig for hjertet.

I tillegg hjelper eplet deg med å hjelper deg å holde deg slank.

Frukten er full av nyttige næringsstoffer. Den er rik på fiber som er godt for fordøyelsen din, den inneholder vitaminene C, E og B6 og noe kalium og magnesium. I tillegg er de rike på antioksidanter som kan bremse aldringsprosessen.

Oppskrifter på en fantastisk sunn og helsebringende Eple Te finner du HER

Her er jeg på FACEBOOK og INSTAGRAM På Snapchat: lykkeligdep

Lag din egen Eple Te

Gi deg selv en super sunn start på dagen med denne hjemmelagde eple teen. Den er nydelig å drikke varm, men også fantastisk god som en kjølende drikk om sommeren.

Denne drikken er full av vitaminer og mineraler. Urter og krydder bidrar med helsefremmende stoffer i tillegg til god smak.

Eple bør vi spise hver dag. Hvorfor det, kan du lese HER

Nellik kan hjelpe på fordøyelsesproblemer, kan booste immunsystemet, kan lindre hodepine og er sett på som et afrodisium.

Kanel er full av antioksidanter, inneholder stoffer som virker dempende på betennelser, senker blodsukkernivået og kan hjelpe med å bekjempe bekterie- og sopp infeksjoner.

Gurkemeie virker også dempende på betennelser og er full av antioksidanter.

Ingefær er kvalmedempende, lindrer muskelstølhet, full av antioksidanter og demper betennelser og senker blodsukkernivået.

2 store, røde, smaksrike epler

1 potte mynte

1 sitron

1 l vann

2 stk hel kanel

8 hele nellik

1/4 ts gurkemeie

1/4 ts kardemomme

3 stjerneanis

1 bit ingefær (ca 1 cm)

Honning

Ha vann, oppskåret eple, kanel, nellik, gurkemeie, mynte, kardemomme og ingefær i en kjele. Tilsett saften av en halv sitron. Den andre halvparten skjærer du i tynne skiver og har i kjelen. La det få et kort oppkok og så lar du det hele stå å syde i 10 min.

Server med 1 ts honning.

Her er jeg på FACEBOOK og INSTAGRAM På Snapchat: lykkeligdep

Hjemmelaget potetmos med parmesan

Potetmos er enkelt å lage og smaker veldig godt til grillmat. Ikke tar det lang tid heller. Du kan smaksette den med friske urter, muskatnøtt eller finhakket vårløk. Eller som jeg gjorde i dag, med parmesan ost, fløte og smør.

Antall porsjoner: 4

Vanskelighetsgrad: lett

Tid: 15 min

Du trenger:

10 mellomstore poteter

1,5-2 dl matfløte

50 g smør

50 g revet parmesan

Salt og pepper

Start med å skrelle potetene og kutte dem opp i jevnstore terninger, slik at de trenger omtrent like lang koketid. Kok dem møre i usaltet vann. Det tar ca. 10 min. Varm fløten forsiktig opp. Hvis du ikke varmer den, vil fløten kjøle ned mosen når du tilsetter den.

Hell så av kokevannet, og sett kjelen tilbake på den varme platen. Men skru varmen helt av. Du skal bare dampe bort alle rester av vann. Dette gjør du for at mosen skal bli så lett og luftig som mulig. Hvis du ikke gjør dette kan stivelsen fra potetene i kokevannet gjøre mosen mer limete i konsistensen.

Trekk kjelen bort fra platen og tilsett smøret. La det smelte inn i potetene mens du moser alt sammen med en potetmosstapper. Samtidig tilsetter du den varme fløten, litt av angen, inntil du har fått den konsistensen du vil ha. Rør inn parmesan osten og smak til med salt og pepper.

Det er veldig viktig at du ikke faller for fristelsen og blande mosen sammen i en blender. Da vil den bli til en seig limklump.

Dryss et tynt lag med finrevet parmesan over potetmosen ved servering.

Her er jeg på FACEBOOK og INSTAGRAM På Snapchat: lykkeligdep

Derfor bør du spise potet

Ingen grønnsak har vel større tradisjon på det norske middagsbordet enn poteten. Tidligere var den også vår viktigste C vitamin kilde om vinteren. Poteten er jo også så utrolig anvendelig. Den passer til alt fra fisk og blåskjell til pølser, helstekt kylling, biff og gryteretter. Men den kan også nytes som egen hovedrett. Store variasjonsmuligheter har den også. Du kan koke den, steke den, fritere, ovnsbake eller lage en velsmakende potetmos.

Poteten inneholder karbohydrater. Og den har høy glykemisk indeks. Men den er samtidig så sunn at du bør unne deg å spise poteter.

Etter at jeg kom i overgangsalderen er jeg blitt forsiktig med å spise for mye karbohydrater i hverdagen. Det er fordi jeg merker at kroppen min reagerer annerledes på karbohydrater nå enn tidligere. Jeg legger fortere på meg. Men i helgene pleier jeg å tillate meg selv å kose meg litt ekstra. Og da er det lov med ett karbomåltid eller to. Det ødelegger ikke for vekten min. Det viktigste for å ikke gå opp i vekt, er hva jeg gjør i hverdagen.

Poteten er en super antioksidant med sine høye verdier av vitamin C. Den er rik på kalium som er bra for å holde blodtrykket lavt. I tillegg inneholder den noe jern og proteinet i poteten er av høy kvalitet, på høyde med kjøtt og melk. Det vil si at den inneholder alle de essensielle aminosyrene som vi ønsker å få i oss ved å spise proteiner.

Når potetene er behandlet, og servers lune i en potetsalat for eksempel, blir den glykemiske indeksen lav. Og når du spiser en kald potet, vil den redusere mengden av fettstoffer i blodet. I 100 g poteter er det kun 72 kalorier.

Det er lurt å ikke skrelle potetene før du tilbereder dem. Det er fordi mesteparten av mineralene ligger like under skallet. Og du bevarer mesteparten av C vitaminet under kokeprosessen med skallet på.

Poteter inneholder ikke så mye fiber og hovedparten av fibret ligger i skallet. Derfor bør du spise nypoteter og poteter med tynt skall uskrelt. Bare vær nøye med å vaske dem godt først.

Poteten trives best når den blir oppbevart mørkt. Det er fordi lys kan føre til at det dannes en gift som heter solanin i poteten. Hvis poteten er blitt grønnaktig på farge, eller har grønne flekker, kan det hende at den inneholder denne giften. Du kan få blodig diare og lammelser hvis du får i deg for mye solanin. Så det beste er å kaste grønne poteter.

Oppskrift på verdens beste potetmos finner du HER

Her er jeg på FACEBOOK og INSTAGRAM På Snapchat: lykkeligdep

Utover eller innover; den lille forskjellen

Nå vet jeg hva du tenker. Men det er ikke den lille forskjellen jeg tenker på akkurat nå. Jeg tenker mer på måten vi møter vår elskede, i et partnerskap. For der ligger mye av svaret på ”som man reder så ligger man”.

Når forelskelsens rus fades ut i møte med hverdagens karrierejag, det perfekte hjem, bleieskift, venninnekvelder og fisketur med gutta, det er akkurat i det møtet kjærligheten treffet sitt ømme punkt.

For kjærligheten kan være litt egoistisk. Det kan være enklere å fokusere på hva du vil ha fra din partner. Hva han skal gjøre for å tilfredsstille dine behov, se deg og bidra til ditt drømmerede.

Det kan igjen lede til at din kjæres ”feil” eller ”mangler” blir altfor tydelige. Fokuset blir på alt han ikke er, istedenfor alt det fine og positive han også er. Da rusler du surmulende og mutt inn i det jeg kaller å være innoverlent. Hvor tankemønsteret ditt går innover i deg selv, og koser litt med ditt ego. Jeg tror vi alle går i den fellen fra tid til annen. Spesielt når tosomheten blir krevende.

For en stund siden, var jeg i et forhold med en mann, som er utoverlent. Han var, på alle plan i forholdet, opptatt av meg og hvordan han kunne tilfredsstille meg. Og det gjorde noe med meg.

Han gjorde meg så lykkelig at jeg også ble opptatt av hans behov og ønsker. Trivielle ting ble uvesentlige hver gang vi var sammen. Vi så hverandre, lyttet til hverandre og gjorde små og store ting for hverandre. Jeg lærte mye av han om hvordan kjærligheten kan gjøre to mennesker til en enhet.

En ting er jeg helt sikker på. At når vi er blitt gamle og grå, så er det ikke det perfekte hjemmet vi ønsker oss mer av. Eller den perfekte kroppen og den perfekte jobben. Jeg er helt sikker på at det vi kommer til å ønske oss mer tid til, er nærhet. Mer tid med vår elskede. Flere klemmer, mer tid i armkroken, lange deilige kyss…. og litt annet også.

Kjærligheten er ikke noe du kan tvinge frem på dine egne premisser. Den kommer til deg, helt frivillig, hvis du er villig til å ta det første steget utover.

Her er jeg på FACEBOOK og INSTAGRAM På Snapchat: lykkeligdep

Havregrøt krydret med libido

Havregrynsgrøt er virkelig supermat for oss som er i overgangsalderen. Havregryn er full av nyttige næringsstoffer, mye fiber og de holder deg mett lenger enn noen annen matvare.

Selvom havregryn er ganske rik på karbohydrater, bruker kroppen lang tid på å fordøye grynene. Derfor vil påvirkningen på blodsukkeret bli minimal.

Etterhvert som vi blir eldre, blir det viktigere og viktigere å spise mat som har god effekt på helsen vår. Mat som er gunstig for kolesterolet – særlig det farlige LDL- kolesterolet, blodtrykket, blodsukkeret og på hvordan mage og tarmsystemet fungerer.

Havregryn inneholder masse fiber, litt protein og veldig lite sukker. Grynene er rike på vitamin B1, E-vitamin, sink, jern og magnesium.

I tillegg viser det seg at havregryn er bra mot diabetes 2. Ved å spise mer havre og redusere andre karbohydrater som mais, potet og hvete, vil det bli lettere å regulere blodsukkeret. Et slikt kosthold kan også være med på å forebygge diabetes 2.

Og ikke bare det. Havre inneholder noe som øker sexlysten. Kan du gjette hva det er? Les mer om akkurat det HER

For å gjøre havregrøten min enda mer næringsrik, og tilføre litt søtsmak uten å bruke sukker, tilbereder jeg den på denne måten:

Her er det ikke veldig nøye med riktig mål. 1 håndfull gryn er som regel nok til en porsjon. Og da bruker jeg ca 2 dl vann. Du bare justerer med gryn og vann til du får den konsistensen du liker.

1 håndfull med havregryn

1,5 – 2 dl vann

1/2 ts kanel

1 skrelt, revet eple

Bland alt i en kjele, kok opp og la småkoke i ett par minutter.

Server med litt soyamelk (eller vanlig melk), noen hakkede mandler, noen blåbær og noen bringebær. Dryss litt honning over grøten til slutt.

Du kan variere frukten og bærene i det uendelige. Smak deg frem til din favoritt. Tørket frukt smaker også godt.

Nøtter gir litt krønsj til retten. Og de inneholder de sunne fettstoffene som vi bør spise mer av.

Her er jeg på FACEBOOK og INSTAGRAM På Snapchat: lykkeligdep

Sexlyst med havregryn

Havregrøt høres kanskje ikke så fristende og sexy ut. Men visste du at grynene kan påvirke sexlysten din?

I havre finnes det kjemikalier som bidrar til å frigjøre testosteron i blodet. Og dette kjønnshormonet øker sexlysten og forsterker orgasmen.

Mange kvinner mister lysten på sex i overgangsalderen. I et parforhold er sex limet som holder liv i et kjæresteforholdet mellom dere. Det er her du møter din elskede med nærhet, ømhet og åpenhet. Uten den spesielle kontakten blir det nesten som dere bare bor sammen. Eksisterer sammen som et velsmurt maskineri, for å få hverdagen til å fungere. Det er selvsagt viktig å ta vare på intimiteten i samlivet på andre måter også, men jeg tror at den seksuelle biten gir oss en helt spesiell tilknytning og dimensjon i det å være oss to.

Ofte kan manglende sex være ødeleggende for et samliv over tid. Det som tidligere førte dere sammen, er nå blitt borte. Og for mange fører det til at de glir lenger og lenger fra hverandre. Søker bort fra hverandre isteden for å søke sammen.

Mange kvinner kjenner på at de har lyst til å ha lyst. For de savner nærheten og kjærligheten de hadde sammen med sin partner. Men det hjelper ikke når kroppen ikke spiller på lag.

Kroppen trenger spesifikke hormonverdier for at den skal fungere optimalt. Også når det gjelder seksuell lyst. En liten ubalanse, og alt føles anerledes både mentalt og fysisk.

Testosteron forbindes som oftes med det ultra mannlige. Og mange tror kanskje at dette hormonet ikke er viktig for oss kvinner. Noen tror kanskje at det kan gjøre oss mindre feminine. Det er absolutt ikke riktig.

I puberteten spiller testosteron en viktig rolle for både gutter og jenter. Det er bl.a. testosteron som gjør at jenter begynner å produsere østrogen, som igjen fører til at menstruasjonen starter.

Testosteron er hormonet som påvirker deg både fysisk og psykisk. Det gir deg pågangsmotet og drivkraften du trenger for å sette i gang med prosjekter, og gi deg lyst til å kjempe for å nå dine mål.

Rent fysisk sørger hormonet for å øke benmassen og muskelstyrken, noe som er ekstremt viktig for kvinner i klimakteriet å passe på. I tillegg kan det hjelpe med å forbedre kolesterolnivået i blodet og motvirke insulinresistens.

Hvis du har liten eller ingen sexlyst, kan dette bety at du har lave verdier av testosteron. Det er dette hormonet som bestemmer din libido. Både hos deg som kvinne og hos menn.

Mangel på testosteron kan også gjøre deg nedstemt, sliten og gjøre at du mister muskulatur og energi.

Kvinner som har lave eller manglende testosteron verdier etter overgangsalder, og for kvinner som har fjernet eggstokkene, er løsningen tilførsel av testosteron i små doser. Dette kan du snakke med legen din om. Det er ikke vanskelig å behandle. Og dosene du får er veldig små. Tilpasset akkurat det din kvinnekropp trenger. Du kommer ikke til å bli mer maskulin, utvikle mer hårvekst eller endre din feminine personlighet.

Det verste som kan skje, er at du får tilbake lidenskapen og gleden over din egen seksualitet. At du finner tilbake til den kvinnen igjen, vil muligens få din feminitet og det vakre i å være kvinne, til å skinne bitte litte granne ekstra.

Oppskrift på verdens beste havregrøt finner du HER

Her er jeg på FACEBOOK og INSTAGRAM På Snapchat: lykkeligdep

Deprimert Vagina

Underlivet ditt blir også påvirket av de lave nivåene i østrogen og progesteron. Det kan klø, svi og bli tørt som en ørken.

Akkurat som ditt humør kan svinge i klimakteriet, så kan ditt underliv også gå gjennom opp og nedturer.

Din vagina er rett og slett litt deprimert, og ikke helt seg selv. Og ofte vil hun absolutt ikke gjøre det du vil.

Dette er helt normalt. Og som for andre overgangsplager, kan du oppleve at du får mange symptomer og utfordringer, eller bare noen få. Er du heldig får du ingen.

De mest typiske plagene er:

  • Menstruasjonen blir uregelmessig
  • Du kan blø kraftigere enn normalt, andre ganger mye mindre
  • Du kan få smerter og ubehag som du ikke har hatt tidligere
  • Hvis du blir øm og tørr i skjeden kan det bli et problem å ha sex.
  • Sexlysten kan også falle betydelig
  • Symptomene kan gjøre deg frustrert og lei deg
  • Musklene i bekkenbunnen blir svakere
  • Samtidig blir slimhinnene og blæremuskulaturen også svakere
  • Det kan føre til at du plutselig merker at det blir vanskelig å holde på urinen, og at du lekker i enkelt situasjoner
  • Du kan oppleve at du oftere får blærekatarr eller andre urinveisinfeksjoner
  • Dette fordi motstandskraften mot bakterier og infeksjoner ikke er så god som før.
  • Og det kan være fordi slimhinnene i urinveiene også forandrer seg

Dette høres jo ikke så bra ut. Ganske fortvilende faktisk. Men ikke fortvil riktig ennå. For det er en del ting du selv kan ta tak i, for å gjøre symptomene bedre og enklere å leve med.

Og hvordan kan du hjelpe en deprimert vagina? Jo med forståelse og støtte. Finne løsninger sammen som kan få dere ut av uføret og ubehaget. Spille på lag, ikke kjempe mot hverandre.

Legen din kan hjelpe deg med lokale østrogenbehandlinger som for eksempel vaginale stikkpiller. Det hjelper på blødningsforstyrrelser og uregelmessig syklus.

På apoteket kan du få kyndig veiledning i hvilke reseptfrie produkter som kan hjelpe akkurat deg.

Skreddersydd trening for kvinnekroppen hjelper utrolig mange jenter med plager og slitasjer. Denne typen trening gir deg øvelser som er satt sammen for å trene opp bekkenbunnen, kjernemusklene, balanse, bevegelighet og generell styrke og kroppskontroll. Trening som går rett inn og gjør noe med dine utfordringer.

Ta deg tid til å stresse ned. For eksempel ved å begynne med yoga eller en annen aktivitet som virker avspennende på kropp og sinn.

Ha samtaler med deg selv, og din vagina, i en notatbok. På den måten kan du både rydde opp i hodet og følelser. Det vil hjelpe deg å kartlegge hva som skjer med akkurat deg, og hvordan du kan ta tak i ting.

Har du en partner du elsker, og som elsker deg, er det beste dere kan gjøre for hverandre å snakke om problemene. Fortell ham hvordan du har det, hva som er vanskelig og kanskje også hva du savner fra han.

Sexlivet deres trenger ikke å dø. Det trenger bare noen små justeringer som spiller litt på lag med en humørsyk vagina.

Det finnes hjelp. Og du trenger ikke å lide alene og i stillhet. Bare det å forstå hva som skjer, at du kan gjøre noe med det hjelper. Men også en god samtale med din lege.

Det å snakke med en venninne, som du kan dele erfaringer med, vil gi støtte. Og ikke minst, vil du kanskje se at de fleste andre kvinner også har en eller flere av disse symptomene, og en deprimert vagina.

Her er jeg på FACEBOOK og INSTAGRAM På Snapchat: lykkeligdep

Har du sterk kløe eller svie i underlivet?

Det skyldes også fallet i østrogen nivåene i kroppen. Vagina trives ikke med dette. Slimhinnene forandrer seg og kan bli veldig tørre og hun responderer på dette med å klø eller svi. Dette er jo ikke spesielt hyggelig.

Du vet den følelsen når du sjenert prøver å vri deg litt forsiktig og umerkelig på stolen, så du kan avhjelpe kløingen uten å ta tak med hånden og skrubbe løs. For det er det du har aller mest lyst til noen ganger. Og det går jo ikke. Men den skjulte kløingen ser bare rar ut. Som om du prøver å holde inne en promp eller har vondt i magen.

For noen kan slimhinnene bli så tørre at de nesten kjennes ut som sandpapir. Og det går ikke bare utover ens selvfølelse når det svir hele tiden, og aller mest hver gang du er på do, det går utover sexlivet også. Du kan jo tenke deg hvor vondt samleie vil være.

Personlig har jeg enn så lenge ikke hatt så voldsomme kommerser med min Vagina. Bare litt lett kløing i ny og ne. Ett par ganger har det vært såpass ille at jeg har brukt vaginale stikkpiller som inneholder hyaluronsyre. Disse får du reseptfritt på apoteket. Dette produktet gir fuktighet til skjeden og jeg synes det fungerer veldig bra.

Men det finnes hjelp å få for dette også. Noen ganger, når det blir riktig ille, kan en lokal østrogenbehandling være løsningen. Den behandlingen får du via vaginale stikkpiller, eller som en ring som plasseres i skjeden. Denne ringer virker etter noen uker og den skiftes ut hver tredje måned. Sammen med legen din finner dere ut hva som passer for deg. Disse preparatene er reseptbelagt.

På apoteket hjelper de deg gjerne med ulike løsninger for disse problemene. Det finnes også produkter som kan hjelpe deg med å ha samleie uten at det gjør vondt. Et annet tips er å bruke en mild olje, som mandelolje, under sex.

Her er jeg på FACEBOOK og INSTAGRAM På Snapchat: lykkeligdep

Omfavn negative tanker, finn positiviteten

Dette høres kanskje litt rart ut? For de fleste av oss vil jo prøve å skyve bort eller nedkjempe negative tanker. Problemet kan være at når du gjør det, vil negative følelser og tankemønstre ta fullstendig overhånd. Det kan igjen utvikle seg til stress, angst og depresjon. Du blir sittende fast i et mønster hvor disse følelsene og tankene kontrollerer deg.

I tidligere innlegg har jeg vært litt inne på at overgangsalderen forsterket og gjorde min depresjon enda verre. Og jeg erfarte å bli trukket dypere ned når jeg ikke aktivt prøvde å snu negativitet til positivitet.

Fra yoga har jeg lært mye om avspenning og det å ta meg tid til å sitte stille og bare puste. Bruke tid på å kjenne etter hvordan kropp, følelser og tankene mine har det.

For å få til det, må du tørre å gi slipp på kontrollen du vanligvis har. Vonde tanker og følelser kan ikke slippe frem når du tviholder på kontrollen. Og for at du skal kunne gjøre noe med negative tanker og følelser, må du ta en god kikk på dem. Erkjenne at de er der, la dem få fremme sin sak, se litt på hvor dette kommer fra og slutte fred med dem.

Det å ta tilbake kontrollen er altså å slippe kontrollen.

Når du gjør dette kan du få reaksjoner som at du begynner å gråte. Og det er bra. Hvis det skjer, skal du ikke prøve å stoppe tårene eller skyve det bort, men la det få komme ut. Slipp tak i å forsøke å kontrollere reaksjonene. La de få komme frem. Gjør du det, vil du oppdage hvor befriende og godt det er etterpå. Ha tillit til deg selv. At du kan klare å håndtere dette. Og den tilliten skal du ta med deg inn i hverdagen.

Neste fase av øvelsen fokuserer på det positive. Se for deg hvordan du vil at livet skal være. Kjenn etter hva som vil gjøre deg positiv og glad akkurat nå. Se for deg hvordan hverdagen din vil se ut når du får glede inn i livet ditt.

Hvem vil du være fremover? Hva slags liv vil du leve? Kanskje tiden er inne for å revurdere litt, gjøre noen justeringer?

Det er fortsatt lov å drømme. Og det er fult mulig å få drømmer oppfylt hvis du går inn for det. Akkurat det blir du aldri for gammel til. Det kan faktisk være et fortrinn at du har levd gjennom litt motgang tidligere. At du har erfaring.

Det jeg gjorde var å sette meg noen konkrete og realistiske mål jeg ville jobbe for å klare. Jeg satte opp hvilke drømmer jeg har, og hvordan jeg ville nå dem på flere områder i livet mitt; jobb, økonomi, helse, kropp og mine forhold til andre mennesker i mitt liv.

Kanskje dette kan være noe for deg også? Gi deg selv et friskt og nytt perspektiv? Men gjør det bare, hvis du kjenner at du virkelig vil, og trenger dette. Det du bestemmer deg for må være realistisk, og du må være villig til å jobbe hardt. Ingenting kommer gratis.

Overgangsalderen kan oppleves som en krise og et tap. Noe som genererer negative tanker. Les mer om dette HER

Her er jeg på FACEBOOK og INSTAGRAM På Snapchat: lykkeligdep