Hvordan vet du om du er benskjør?

Alle vil etterhvert bli benskjøre. Det er en naturlig del av det å bli gammel. Trikset er å opprettholde bentettheten så lenge man kan inn i alderdommen. Og det forebyggende arbeidet begynner med full kraft nå.

Osteoporose kan også komme som en bivirkning av enkelte medisiner, som kortison for eksempel.

Beinskjørhet gjør hverken vondt eller gir deg spesifikke symptomer. Du vil ikke merke noe til det før du begynner å brekke noe.

Som oftest er det lårhalsen eller håndleddet som brekker. Du kan også få små brudd i ryggsøylen, eller at ryggsøylen synker sammen og du blir krokbøyd.

Mange undersøker ikke om de har, eller potensielt kan utvikle, osteoporose. De fleste venter til de begynner å få brudd og da kan det ofte være for sent å gjøre noe med problemet. Hvis du for eksempel har brukt medisiner som kortisol, kan det være lurt å snakke med legen din om å foreta en screening av skjelettet ditt.

En screening, eller en beinmassemåling, foregår ved at det blir tatt litt spesielle røntgenbilder av skjelettet ditt. Du kan også måle bentettheten din når du gjør mammografi. Da bruker de det samme apparatet til å undersøke knoklene dine.

Men hva kan du gjøre for å forebygge beinskjørhet? Og hva slags behandling finnes det når du har fått det?

Det viktigste du kan gjøre er å passe på at du får i deg nok kalsium, D-vitamin og vitamin K. Trening er også viktig. Når du beveger deg påvirker det skjelettet til å fornye seg. Det er derfor folk som har brukket noe, blir oppfordret av legen sin til å bevege seg så mye som mulig. Da vil bruddet gro fortere.

Det finnes legemidler som du kan få hvis du har utviklet benskjørhet. Noen legemidler er laget spesielt for kvinner etter overgangsalder.

Her kan du lese mer om hvorfor du blir BENSKJØR

Her kan du lese mer om det viktige K-VITAMINET

Her er jeg på FACEBOOK og INSTAGRAM På Snapchat: lykkeligdep

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg