Knasende sprø og luftig ciabatta

Kan du tenke deg noe bedre enn dampende ferskt, nybakt brød? Et deilig måltid i seg selv, men også så uendelig anvendelig, fordi det passer så godt ved siden av så og si alle andre retter. Jeg synes det er så vakkert å tenke på, at alle land og alle kulturer, har brød som en viktig del av sin matkultur. Brød har i tusenvis av år vært grunnpilaren i menneskers daglige kosthold. “Gi oss i dag vårt daglige brød” heter det i bønnen “Fader vår”. Men også i andre fortellinger i Bibelen spiller brødet en viktig rolle. Som for eksempel da Jesus deler den første nattverden med sine disipler, hvor brødet symboliserer hans legeme. I andre kulturer, og trosretninger, inngår også brødet som en viktig del av seremonier og høytider, som i jødedommen når de feirer Sabbat, sjavout (pinse) og pesach (påske).

Det finnes utallige oppskrifter på brød verden over. Men fellesnevneren er de grunnleggende råvarene; mel, vann og gjær. Og det finnes ulike måter å bearbeide råvarene til brød på. Jeg synes den prosessen som gjær setter i gang er fascinerende. Råvarene begynner å leve og forandre struktur når gjæren tilsettes.

I denne oppskriften på ciabatta, bruker jeg som oftest kun salt i tillegg til mel, vann og gjær. Men det hender at jeg tilsetter litt tørket oregano i deigen. Supergodt ved siden av tomatsuppe eller ved siden av en blandet salat.

Du velger selv om du vil lage hele brød eller rundstykker.

Antall brød: 10 brød eller ca. 20 rundstykker

Vanskelighetsgrad: lett

Dette trenger du:

1 kg hvetemel

1/2 pakke gjær (fersk eller tørr)

7 dl fingervarmt vann (pass temperaturen for å få best resultat. 37* for fersk gjær, tørrgjær tåler opp mot 40*)

2 ts salt

Hvis du bruker tørrgjær, ha hvetemel og tørrgjær i en bakebolle. La mikseren gå på lav hastighet mens du tilsetter vannet i en jevn stråle. Når alt vannet er blandet inn, skrur du opp tempoet på mikseren og lar deigen bli eltet i 10 min.

Velger du å bruke fersk gjær, rører du den ut i vannet før du tilsetter vannet i melet.

Denne deigen er løs og du må ikke falle for fristelsen å tilsette mer mel fordi du tror den er for løs. Jeg lover, den er ikke det.

Etter 10 min elting tilsetter du saltet og elter videre i 3 min.

Nå skal deigen heve i 45 min på et lunt og varmt sted. Dekk bollen med plastfolie. Lukk alle dører og vinduer for trekk vil ødelegge heve prosessen. 

Kle 2 stekebrett med bakepapir. Fordel deigen på de 2 brettene. Spre hvetemel over deigen, mens du bruker hendene til å skyve og dytte deigen utover så den dekker platen. Blir nesten som å lage en pizza. Dekk platene med et kjøkkenhåndkle og la deigene etterheve i 30 min.

Forvarm ovnen til 230* med varmluft.

Bruk en skarp kjøkkenkniv å skjær opp deigen på hver enkelt plate i enten 10 firkanter (skjær 4 vertikalt og 3 horisontalt) til rundstykker, eller del deigen opp til 5 brød (skjær 4 vertikalt)

Stek ett brett av gangen i ca. 15 min. Alt etter hvor effektiv ovnen din er. Følge med under stekingen. Sjekk etter 10 min og vurder om de trener 2 eller 5 min mer. Du kan sjekke om brødene er gjennomstekt ved å stikke en strikkepinne eller lignende i brødet og se om det henger deig på pinnen når du trekker den ut. Avkjøl brødene litt på en rist før servering.

Her er jeg på FACEBOOK og INSTAGRAM På Snapchat: lykkeligdep

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg