Fårikål – min personlige tvist

Tradisjonsmat er bare så utrolig godt. Ofte har hver familie sin lille vri på rettene. Og jeg har med årenes løp funnet min favorittmåte å tilberede retten på.

Kjenner du historien bak valget av fårikål som Norges nasjonalrett? Klikk her for å lese mer om det: Visste du dette om nasjonalretten Fårikål?

 

Du trenger

1,5 kg fårikålkjøtt

1,5 kg hodekål

1 – 2 løk

1-2 norske, søte epler

4 ts hel pepper og litt nykvernet pepper

2 ts salt – smak til underveis

1 ts karve

3 dl vann – tilsett mer underveis hvis nødvendig

1 terning grønnsaksbuljong

Kruspersille

Litt nøytral olje

2 store ss godt smør

Slik gjør du

Skrell eplene og skjær i skiver. Gjør det samme med løken. Del kålen i båter. Jeg liker at noe av kålen er ganske finsnittet, mens andre båter er litt større og grovere.

Ha 2ss olje i en kjele (gjerne rapsolje som er nøytral på smak). Tilsett 1ss smør. Ha i karve og hel pepper. La dette syde litt. Ha i 1/3 av eple- og løkbitene. La det hele surre litt, til løken blir myk. Legg så de kjøttbitene som har mest fett på seg, med fettsiden ned, i gryta. Fortsett med et lag med kål. Gjenta og avslutt med resten av eplebitene og løken, og helt til slutt et et lag med kål. Strø salt og nykvernet pepper mellom lagene. Husk å ikke være for raus med saltet. Det er bedre å ha i litt lite nå, og heller smake til med mer underveis i kokeprosessen.

Tilsett terningen med grønnsaksbuljong og hell over vannet. Kok opp, legg på lokk, skru ned varmen og la retten syde, småkoke, til kjøttet løsniner lett fra beinet. Det tar mellom 2 og 3 timer. Rist og shake litt på kjelen innimellom.

Flere nyttige tips når du lager fårikål finner du her: Fårikåltipsene du trenger for å lykkes

Server med kokte nypoteter og et dryss med frisk kruspersille

Her er jeg på FACEBOOK og INSTAGRAM

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg