Tradisjonsmat er bare så utrolig godt. Ofte har hver familie sin lille vri på rettene. Og jeg har med årenes løp funnet min favorittmåte å tilberede retten på.
Kjenner du historien bak valget av fårikål som Norges nasjonalrett? Klikk her for å lese mer om det: Visste du dette om nasjonalretten Fårikål?
Du trenger
1,5 kg fårikålkjøtt
1,5 kg hodekål
1 – 2 løk
1-2 norske, søte epler
4 ts hel pepper og litt nykvernet pepper
2 ts salt – smak til underveis
1 ts karve
3 dl vann – tilsett mer underveis hvis nødvendig
1 terning grønnsaksbuljong
Kruspersille
Litt nøytral olje
2 store ss godt smør
Slik gjør du
Skrell eplene og skjær i skiver. Gjør det samme med løken. Del kålen i båter. Jeg liker at noe av kålen er ganske finsnittet, mens andre båter er litt større og grovere.
Ha 2ss olje i en kjele (gjerne rapsolje som er nøytral på smak). Tilsett 1ss smør. Ha i karve og hel pepper. La dette syde litt. Ha i 1/3 av eple- og løkbitene. La det hele surre litt, til løken blir myk. Legg så de kjøttbitene som har mest fett på seg, med fettsiden ned, i gryta. Fortsett med et lag med kål. Gjenta og avslutt med resten av eplebitene og løken, og helt til slutt et et lag med kål. Strø salt og nykvernet pepper mellom lagene. Husk å ikke være for raus med saltet. Det er bedre å ha i litt lite nå, og heller smake til med mer underveis i kokeprosessen.
Tilsett terningen med grønnsaksbuljong og hell over vannet. Kok opp, legg på lokk, skru ned varmen og la retten syde, småkoke, til kjøttet løsniner lett fra beinet. Det tar mellom 2 og 3 timer. Rist og shake litt på kjelen innimellom.
Flere nyttige tips når du lager fårikål finner du her: Fårikåltipsene du trenger for å lykkes
Server med kokte nypoteter og et dryss med frisk kruspersille
Her er jeg på FACEBOOK og INSTAGRAM