Moong Dal – en godt krydret, varmende mungbønnegryte

Ønsker du en deilig rett som ikke inneholder kjøtt? Som er billigere enn en kjøttrett? Men som allikevel metter, smaker fyldig og godt, og som er ernæringsmessig god? Her er løsningen. En godt krydret gryte av mungbønner. Så enkelt, billig og utrolig smaksrik. Serveres med ris og Nan brød og en frisk grønn salat hvis du ønsker det.

Både i Pakistan og India er Dal næringsrike, billige og enkle hverdagsretter som er raske å lage.

Bare husk at mungbønnene må bløtlegges i ca. 8 timer før de er klare til å kokes.

Ingredienser til 4 personer

6 dl mungbønner (kan erstattes med grønne linser) Jeg regner 1 dl bønner pr. porsjon. Jeg liker å ha litt ekstra hvis noen vil ha en porsjon til. Men det regulerer du som du vil.

12 dl vann (1 del mungbønner – 2 deler vann)

2 terninger grønnsaksbuljong

2 finhakkede chilli (fjern frøene) Vanligst med grønne, men røde går helt fint

1 ts chillipulver

1 ts malt koriander

1 ts gurkemeie

1 ts garam masala

3 pressede hvitløksfedd (press i hvitløkspresse)

1 boks knuste tomater

1 stort laurbærblad

2-3 ss sitronsaft

1/2 – 1 ts salt (gjerne Himalayasalt)


Topping.

1 finhakket, gul løk

1 ss nøytral olje (raps, solsikke)

1/2 ts cumin (spisskummen)

3 stk nellikspikre

Nykvernet pepper

1 ts kardemomme (eller 2 kardemommekapsler)

 

Til servering

Ris

Nanbrød (varm de gjerne litt i ovnen

Finhakket, frisk koriander

 

Fremgangsmåte

  1. Skyll bønnene godt i kalt vann. Ha dem over i en bolle, hell på dobbelt så mye kaldt vann som det er bønner. La bønnene stå og svelle over natten (min 8 timer).
  2. Sil av vannet og skyll mungbønnene godt.
  3. Ha de over i en kjele med 12 dl vann og 2 terninger grønnsaksbuljong. Tilsett chillipulver, malt koriander, gurkemeie og presset hvitløk. Kok opp og la småkoke i 15 min.
  4. Kok ris etter anvisning på pakken
  5. Tilsett tomatene og den finhakkede chillien i gryten med bønnene. Tilsett laurbærblad, garam masala, salr, pepper og sitronsaft. Kok i 5 min. Blandingen skal tykne og ha konsistens som en grøt. Tilsett mer vann hvis nødvendig.
  6. Lag toppingen. Fres den finhakkede løken i oljen. La den surre til den blir myk og gylden. Tilsett kryderne; cumin, nellik, pepper og kardemomme. Fres på høy varme under stadig omrøring.
  7. Server gryten i en dyp tallerken eller bolle, ha toppingen over, før du drysser over grovhakket koriander.
  8. Server med ris og lunkent Nanbrød.

Les mer om hvorfor Mungbønner er så fantastisk:  Den fantastiske Mungbønnen

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg