Mungbønne kommer opprinnelig fra India og tilhører erteblomsfamilien. Det er frøene på planten vi spiser. Mungbønner brukes som oftest i varme gyteretter. Men hvis du legger frøene i litt vann noen dager vil de begynne å spire. Og disse spirene blir saftige og knasende sprø. Fantastisk godt i salater eller i wokretter.
Her i Norge er det lettest å få tak i Mungbønner i helsekostbutikker. Men noen velustyrte dagligvarer har de også i sitt sortiment. Når du kjøper spirer i butikken er det som oftest mungbønespirer.
Mungbønner er en super erstatning for kjøtt fordi de har et ganske høyt proteininnhold. I likhet med andre belgvekster. Og de er mye rimeligere enn kjøtt.
Bløtlegging og koketid
Mungbønner må bløtlegges, men de trenger kortere tid enn andre bønner. Du kan la de ligge i blør over natten, det er bare fint, men det older også med 1,5 til 2 timer.
Hvis du lar mungbønnene ligge lenge i bløt, trenger de kortere koketid. 15-20 min er nok. Men ligger de kort tid i bløt, må du regne lenger koketid. 30-40 min.
Næringsinnhold pr. 100 g
Kilde: Wikipedia
Energi (kcal) | 347 | Vitamin C | 4,8 mg |
Fett | 1,2 g | Jern | 6,7 mg |
Kolesterol | 0 mg | Vitamin B6 | 0,4 mg |
Natrium | 15 mg | Magnesium | 189 mg |
Kalium | 1 246 mg | Kalsium | 132 mg |
Karbohydrater: Fiber Sukker |
16 g 7 g | Vitamin D | 0 UI |
Protein | 24 g | Vitamin B12 | 0 ug |
Klikk her: OPPSKRIFT Mungbønne Dal